latinica  ћирилица
20/02/2019 |  18:31 | Аутор: СРНА

Београд има 15 дана да се изјасни о безбједности свједока

Механизам за кривичне судове у Хагу дао је Влади Србије и хашкој Јединици за заштиту свједока рок од 15 дана да се, у случају против двоје радикала Вјерице Радете и Петра Јојића, изјасне о тврдњама хашког тужилаштва да свједоци у том поступку неће хтјети да свједоче на суђењу у Србији због страха, саопштио је Механизам.
Хашки трибунал - Фото: РТРС
Хашки трибуналФото: РТРС

У поступку поводом поновног одлучивања о томе да ли ће случај против Радете и Јојића бити предат Србији, хашко тужилаштво изразило је бојазан да свједоци неће хтјети да свједоче због страха.

Након што се Влада Србије и Јединица за заштиту свједока изјасне, требало би да буде донесена нова одлука.

Функционери Српске радикалне странке Радета и Јојић оптужени су за непоштовања суда, односно, да су наводно застрашивали, пријетили и нудили мито свједоцима у случају против предсједника СРС-а Војислава Шешеља.

Србија је 2015. године одбила да их ухапси и изручи Хашком трибуналу, истичући да нема услова за њихово изручење, будући да ни статут Савјета безбједности УН о раду Трибунала, као ни Закон Србије о сарадњи са Хашким трибуналом не предвиђају кривично дјело које им је стављено на терет.

Након што је случај из Хашког трибунала по његовом затварању 31. новембра 2017. прешао у Механизам, судије тог суда закључиле су да је у интересу правде и експедитивности да тај случај буде пребачен Србији, држави на чијој је територији извршено кривично дјело.

Томе се успротивило хашко тужилаштво, али је турски судија Ајдин Сефа Акај одлучио у јуну прошле године да случај буде предат Србији.

Након што турском судији Савјет безбједности УН није продужио мандат у Механизму, на његово мјесто је у децембру именован судија Ли Дакин, а затим је одлучио да ово питање поново буде размотрено.