latinica  ћирилица
20/02/2019 |  18:47 ⇒ 21/02/2019 | 08:25 | Аутор: РТРС

Додик поручио Изетбеговићу: Република Српска израз воље српског народа!

Лидер СДА Бакир Изетбеговић поново је изрекао увреде на рачун Републике Српске и Србије.

Оптужује званични Београд да ствара кризе, а Српску, у интервуу за "Глас Америке", назива пројектом Радована Караџића. Предсједавајући Предсједиштва Милорад Додик одговара да Изетбеговић задире у унутрашња питања Србије, а да је Република Српска - израз воље српског народа.

Кризу код куће Бакир Изетбеговић жели да пресели у комшилук. Умјесто одговора на стварне проблеме – попут застоја у формирању власти, Изетбеговић се, у интервјуу за Глас Америке, бави имагинарним сценаријима. Па тако каже да, БиХ слиједи криза, ако Србија призна самопроглашено Косово.

- Сигурно ако се призна независност Косова окренуће се сви радари према БиХ, сигурно биће бура галама и апетити према БиХ - рекао је Изетбеговић.

Милорад Додик одговара – БиХ није признала /самопроглашено/ Косово, и Изетбеговић би требало да се руководи званичном политиком БиХ. Умјесто тога, он се бави унутрашњим питањима Србије, која јавно подржава територијални интегритет БиХ.

- Бањалука у том смислу није ескпонент Београда, она је партнер Београду у питањима гдје имају заједнички интереси. Умјесто да захвали Србији која држи до стаблности у региону и која подржава територијални интегритет БиХ, он говори шта ће Србија да уради - истиче Додик.

Додик поручује Косово није само питање уређења државе.

- Него и питање колијевке српске националне културе и националног бића. Ми Срби који живимо ван Србије сасвим релевантно имамо право да учествујемо у свакој оцјени о томе на који начин може и треба да буде рјешавано то питање у будућности - напомиње Додик.

Изетбеговић је поново оптужио Србију да је у рату напала БиХ и коментарисао будуће потезе Београда.

Неодржива је тврдња да су Срби агресори у БиХ, одговара Додик. Изетбеговићу очито смета када се каже да је у БиХ било 4 хиљаде муџахедина у редовима тзв. Армије РБиХ.

- У почетку многи нису знали ко је Радован Караџић, одбрани су се прикључили многи који нису били дио његове политичке партије. Чинично је Српску назвати пројектом, она само може бити народни пројекат за слободу - категоричан је Додик.

Додик упозорава да Изетбеговић оваквим изјавама доводи у питање функционисање БиХ. Каже, било би боље да се бави формирањем власти, али то, очито, лидер СДА не жели.