latinica  ћирилица
20/02/2019 |  18:49 ⇒ 20:04 | Аутор: РТРС

Да ли је Станивуковић угрожавао безбједност Бањалучана?

Наводна безбједносна угроженост посланика Драшка Станивуковића, на захтјев клуба посланика ПДП-а, била је тема сједнице Одбора за безбједност Народне скупштине.

Сједници је присуствовао и директор Полиције, који је Одбор упознао о досадашњим активностима полиције у случају Станивуковић.

Након дво и по часовног засједања, Одбор је донио три закључка. Од МУП-a Републике Српске траже да се испитају све околности у вези са објављеним аудио снимком у којем инспектор пријети, ради утврђивања евентуалне одговорности свих актера. Полиција у сарадњи са надлежним Тужилаштвом, требало би да истражи кривично дјело оштећење имовине породице Станивукавић и да изврше процјену евентуалне угрожености безбједности народног посланика Драшка Станивуковића.

- Ја би само напоменуо да је Одбор све ове закључке донио једногласно - каже Дарко Бабаљ, предсједник Одбора за безбједност НСРС.

Сједници Одбора присуствовао је и директор полиције Републике Српске Дарко Ћулум. И поред Странивуковићевих медијских иступа, у којима тврди да му је безбједност угрожена, то никада није пријавио надлежним органима, тврди Ћулум.

- Станивуковића још нико није испитао по том питању и колико знам он то још није званично пријавио. Ми радимо одређене мјере и радње када је ријеч о оштећењу имовине али ви знате да је то возило регистровано на његовог брата - истиче Ћулум.

Да ли је Станивуковићева забринутост оправдана, надлежни би тек требало да утврде. Шта је са грађанима Бањалуке и о њиховој угрожености 30. децембра када је ПДП-ов посланик, уз подршку већег броја лица, спријечио одржавање новогодишњог концерта, то нико не спомиње.

- На одбору данас није било ни ријечи на ту тему, што не значи да неће бити на некој од наредних сједница - каже Горан Селак, замјеник предсједника Одбора за безбједност НСРС.

РТРС незванично сазнаје да су против Станивуковића предузете одређене мјере и радње. Полиција га сумњичи за Кривично дјело "Изазивање нереда", јер је 30.12.2018. године, у центру Бањалуке, уз подршку већег броја лица и уз озбиљне пријетње да ће извршити насиље, угрозио јавни ред и мир. Осумњичен је и да је два дана раније у просторијама своје куће планирао како да искористи скуп "Правда за давида" за рушење Уставног уређења Републике Српске и безбједности земље.

- Ми смо о томе говорили и то је било већ видљиво да је овдје манипулација и они сада траже само нове начине како да наставе са том својом наводном борбом - напомиње Стојан Жупљанин, стручњак за безбједност.

Иза тих покушаја углавном се налазе лица са кривичним досијеом. Због тога су у Полицијској управи Бањалука забранили нову протестну шетњу која је требало да буде одржана 16. и 23. фебруара у Бањалуци, јер се као представник групе која је поднјела захтјев, нашло лице од раније познато органима реда и мира.

Донесено је рјешење којим се забрањује М. Б. одржавање најављеног јавног скупа, јер је на основу извршених провјера утврђено да се ради о безбједносно интересантном лицу, против којег је у претходном периоду, надлежном тужилаштву поднесено више извјештаја о извршеним кривичним дјелима

Незванично, ријеч је о Мићи Блажановићу, против кога је полиција у протеклом периду поднијела већи броој извјештаја о почињеним кривичним дјелима-насилничко понашање, злоупотреба овлашћења у привреди, самовлашће и несавјесно привредно пословање.