latinica  ћирилица
20/02/2019 |  18:59 ⇒ 21/02/2019 | 08:24 | Аутор: РТРС

СДА - СББ: Разговарано о коалицији, договора нема

Неформирање власти на нивоу заједничких институција највише штети Босни и Херцеговини, поручио је Додик.

Договори се настављају, а данас су разговарали СДА и СББ.

Пут заједничком наступу СДА и СББ-а, и то на свим нивоима власти од кантоналног до бх., је трасиран.

Бар тако су, након састанка саопштили Бакир Изетбеговић и Фахрудин Радончић. За наредне дане, најавили су да ће се све убрзано одвијати, па би већ до почетка марта требало да буду прецизирани партнери у бошњачком блоку, а потом и формиран Савјет министара.

Од донедавно "обавезног" услова - НАТО интеграција БиХ, нису одустали, но ипак чини се да ставови више нису зацементирани. Сада позивају на компромис свих, како би био именован Савјет министара.

Сујете су помјерили "у страну"!

Вишегодишње међусобне /двосмјерне/ тешке оптужбе и трвења, "заборавили"!

И сјели заједно за преговарачки сто. Разговарали нешто дуже од једног часа, кажу, садржајно и обећавајуће. Коалиционо дјеловање у наредне четири године, Бакир Изетбеговић и Фахрудин Радончић нису прецизирали. Но заједничкој, бошњачкој коалицији су "трасирали" пут.

- Ако будемо улазили у власт, а шансе су велике, то значи све, од кантона преко федералне власти па до Савјета министара. Мислим да ће се у сљедећих 10-ак дана све убрзано развијати и да ћемо већ током марта мјесеца ићи ка формирању коалиција и влада - каже Изетбеговић.

Да ли ће у тој бошњачкој коалицији мјесто пронаћи и СББ-ови партнери ПДА и А-СДА, биће извјесније након одвојених сусрета, наредних дана.

Постојеће кантоналне комбинаторике, нису им проблем. Осим сарајевске - у којој тренутно нема мјеста за СДА. Тој власти би Радончић одређено вријеме дао шансу. Но Изетбеговић би радије одмах реконструкцију. И то питање ће бити рјешавано будућим преговорима и страначким калкулацијама СДА и СББ-а. А све зарад кажу "бошњачког националног интереса" у заједничким институцијама.

- Имате ситуацију на државном нивоу да ће СНСД и СДС вјероватно заједно ући у Савјет министара, да то исто раде два ХДЗ-а и мислим да у позитивном смислу таквим трендовима треба парирати на начин да се сва одговорност на државном нивоу не пребацује на једну странку, већ да се направи један бошњачки блок - напомиње Радончић.

И НАТО пут је "бошњачки интерес" ту, у најави коалициони партнери, дилему немају. Но, као да их је освијестио чврст став из Републике Српске. Сада су спремни на компромис.

- Српска страна има у томе консензус да се све активности око НАТО пута зауставе јер то није у интересу српског народа и Републике Српске. Били смо у Бриселу, тамо је речено да ничим није условљено формирање власти, и да је потребно то учинити, ни НАТО путем ни МАП-ом ни упитницима ни било чим и да је потребно што је прије могуће формирати власт - сматра Милорад Додик, предсједавајући Предсједништва БиХ.

Сличне поруке званичници Брисела данас су у Сарајеву опет поновили. Генерални директор Дирекције Европске комисије за преговоре о проширењу Кристијан Даниелсон и извршни директор Комисије за Европу Томас Мајер-Хартингом, члановима Предсједништва јасно су рекли како је за добијање позитивног мишљења о европском путу БиХ врло важно убрзано формирање свих нивоа власти и предају одговора на додатни бриселски упитник. У оба услова Српска предњачи. Све своје обавезе је испунила, али је коче кашњења осталих нивоа, подсјећа и предсједник Републичког парламента Недељко Чубриловић.

- Много је заједничких институција које треба што прије да профункционишу. Надам се да ће то бити окончано до краја марта - сматра Чубриловић.

То је датум, којег су као крајњи рок за именовање Савјета министара, оставили и Бакир Изетбеговић и Фахрудин Радончић. a у међувремену услиједиће састанци страначких лидера и делегација у наставцима.