latinica  ћирилица
20/02/2019 |  20:18 | Аутор: БЕТА

Трамп честитао Заеву: Сјеверна Македонија је велики партнер САД

Предсједник САД Доналд Трамп честитао је данас премијеру Сјеверне Македоније Зорану Заеву на ратификацији и примјени договора из Преспе и оцијенио да је то највеће достигнуће на Балкану од Дејтонског споразума.

У писму, које преноси македонска влада, Трамп наводи да Преспански договор "свједочи о храбром лидерству" Заева који је, какоје оцијенио, заједничким напором с грчком колегом Алексисом Ципрасом у рјешавању спора око имена, обезбиједио стабилнију и просперитетнију будућност, не само за њихове земље, већ и за цијели регион.

Амерички предсједник је Заеву честитао на лидерству и посвећености да доведе процес до његог краја, од преговора преко ратификације, па све до потпуне имплементације Преспанског договора и поручио да ће његова земља "сада заузети мјесто које јој припада у Сјеверноатлантској алијансу као Република Сјеверна Македонија".

-Сјеверна Македонија је велики партнер САД. Радујемо се што ћемо моћи да вас дочекамо као нашег 30. савезника у Сјеверноатлантској алијанси и да наставимо наш заједнички посао на обезбјеђивању мира и просперитета на Западном Балкану - навео је Трамп.

Трамп је изразио наду да ће договор из Преспе којим је решен вишедеценијски македонско-грчки спор "послужити као инспирација другим државама у региону".