latinica  ћирилица
20/02/2019 |  21:26 ⇒ 22:31 | Аутор: РТРС

Радмановић: Били смо спремни да у децембру формирамо власт на нивоу БиХ (ВИДЕО)

Делегат у Дому народа Парламентарне скупштине БиХ и потпредсједник СНСД-а Небојша Радмановић рекао је, гостујући у емисији Телеринг, да је СНСД био спреман да већ у децембру формира власт на нивоу БиХ.
Небојша Радмановић - Фото: РТРС
Небојша РадмановићФото: РТРС

- Нажалост, није ишло и стало је. Показали су неки партнери у Федерацији БиХ да су спремни и нама се учинило да постоји шанса да прије нове године дође до формирања власти. Зато смо и ушли у договоре око избора Колегијума Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ, међутим све је након тога стало - рекао је Радмановић.  

Он је истакао да је по Уставу превиђено да је једноставније формирати власт у Републици Српској.

- Република Српска и јесте замишљена по Дејтонском споразуму као држава која се у изборном систему понаша као западноевропске државе. Већински се дође до парламента и то се, морам рећи на срећу. али и способност политичара који су  у Републици Српској, брзо реализује. Као што смо видјели, имали смо у децембру, не само конституисање Владе Српске, него и економску политику и буџет. То је европски ниво - истакао је Радмановић.

Радмановић додаје да је ниво БиХ компликованији по Уставу, те истиче да је и Федерација БиХ као други ентитет сложенија. 

- Разговарали смо са СДА, јер је то био логичан слијед. Разговарали смо са ХДЗ-ом, који су нам већ традиционални партнери, који су и побједници унутар хрватског народа. Ми смо побједници унутар српског народа и неопходно је било разговарати са са странком која је добила највише гласов бошњачког народа. БиХ не може постојати без разговора и договора - каже он.

Истакао је да очекује да ће ускоро доћи до договора, те додао да се стварају услови да се формира власт на нивоу БиХ.

Погледајте комплетну емисију Телеринг: