latinica  ћирилица
20/02/2019 |  21:39 | Аутор: СРНА

У Београду промовисан роман "Западно од среће" Зорана Пећанца

У Београду је вечерас промовисан роман "Западно од среће", аутора Зорана Пећанца, који се бави ратом у БиХ и шаље универзалну поруку да добро може да побиједи у времену зла.
Београд - промоција романа "Западно од среће" - Фото: СРНА
Београд - промоција романа "Западно од среће"Фото: СРНА

Пећанац, који је бивши официр Војске Републике Српске, нагласио је да га је на писање романа навела потреба да и он сам као актер ратних збивања остави свједочанство о времену таме, али и оном свјетлу у човјеку који је спреман да ту таму надвлада.

- То свјетло је љубав, вјера у добро. Оно је водило главне јунаке, дјевојку муслиманку и младића православца који се срећу у предвечерју рата и пролазе кроз ратну голготу и показало да човјек човјеку може бити само човјек и да је суштина свега да постоје само људи и нељуди - рекао је Пећанац.

Рецензент књиге Славко Чупић рекао је да је Пећанац пишући свој првенац ко зна који пут потврдио Борхесову мисао да сваки човјек носи у себи роман, само свако не умије и да га напише.

- Пећанац је успио. Роман је сазрео у њему. Он нестварном снагом и лакоћом литерарног израза уводи нове ликове у ђавоље гротло. Дјетиња наивност приповједача овом роману даје тежину сврставајући га раме уз раме са најеминентнијим дјелима много познатијих стваралаца - додао је Чупић.

Промоцији књиге у великој сали општине Нови Београд присуствовали су и предсједник Савеза Срба из региона Миодраг Линта, писац и један од рецензената романа Мухарем Баздуљ, те некадашњи начелник штаба Другог крајишког корпуса Војске Републике Српске Мићо Влаисављевић.