latinica  ћирилица
21/02/2019 |  08:55 ⇒ 09:05 | Аутор: РТРС

Вече документарног филма у Добоју

У Добоју ће, у организацији Кинотеке Републике Српске и тамошњег Центра за културу и образовање, бити одржано Вече документарног филма у оквиру којег ће бити приказана три вишеструко награђивана филма снимљена у породукцији РТРС-а и "Срна филма" у периоду од 1996. до 2001. године.
Центар за културу и образовање Добој - Фото: Screenshot/YouTube
Центар за културу и образовање ДобојФото: Screenshot/YouTube

Ријеч је о филмовима "Егзодус поново" Сњежана Лаловића, "Повратак јужним планинама" Славка Милановића и "Буквар буквица" Миленка Јовановића, најављено је из Кинотеке Републике Српске.

Филм "Егзодус поново", снимљен 1996. године, говори о егзодусу сарајевских Срба након потписивања Дејтонског мировног споразума, а добитник је Златне медаље Београда за најбољи документарни филм на фестивалу документарног и краткометражног филма 1996. године.

"Повратак јужним планинама" /1997/ је својеврсна звучна и ликовна разгледница Републике Српске, а као матрица за филм послужила је композиција Ксеније Зечевић "Повратак јужним планинама", посвећена борцима Војске Републике Српске.

Овај филм добитник је награде за најбољи еколошки филм на Међународном фестивалу еколошког, спортског и туристичког филма на Златибору 1999. године.

Документарни филм "Буквар буквица" /2001/ кроз анализу уџбеника за основце у Републици Српској и Федерацији БиХ покушава да одговори на питање шта је од многоструке Босне Иве Андрића нашло мјесто у школским књигама мултиетничке и дејтонске БиХ, односно да ли се цензуром и брисањем појединих страница историје може градити мир и толеранција.

Улаз је бесплатан, а програм ће бити одржан у Умјетничкој галерији Центра за културу и образовање Добој, са почетком у 19.00 часова.