latinica  ћирилица
21/02/2019 |  10:12 | Аутор: ТАНЈУГ

Ухапшен Трајко Вељановски, бивши предсједник Собрања

Бивши предсједник македонског Собрања Трајко Вељановски ухапшен због изазивања нереда и упада у Собрању 27. априла 2017. године, јавља ТВ Телма.
Трајко Вељановски (Фото:antpress.mk) - Фото: Тwitter
Трајко Вељановски (Фото:antpress.mk)Фото: Тwitter

Поред Вељановског, ухапшени су и бивши министар рада и социјалне политике Спиро Ристовски и бивши министар транспотра Миле Јанакијевски.

Извори ТВ Телма наводе да се у вези с овим случајем трага и за бившим премијером Николом Груевским, који је у Будимпешти, и за бившим припадником обавјештајне службе Николом Бошковским, који је у Атини.

У саопштењу Основног јавног тужилаштва у Скопљу наводи се да су та лица осумњичена за припремање и реализовање плана о онеомогућавању мирне примопредаје власти почетком 2017. године.

У саопштењу се наводи да су с тим циљем организовали и материјално подржали масовне протесте испред Државне изборне комисије, а потом и протесте покрета "За заједничку Македонију" који су ескалирали насилним уласком у Собрање Републике Македоније 27. априла 2017. године.

Осумњичени су, наводи се, као организатори користили комплетну партијску структуру и материјална средства за остваривање циља, а омогућили су и да се смањи број полицајаца који су обезбједјивали протесте.

Они су, иначе, оптужени да су починили кривично дјело - терористичко угрожавање уставног поретка и безбједности које је предвиђено и кажњиво по члану 313. Кривичног законика Македоније.

С намјером да угрозе уставни поредак и безбједност организовали су слободни улазак народа у законодавни дом, укључујући патриотска удружења и лица ангажована за извршење насиља.

Надлежни јавни тужилац доставио је предлог за одређивање притвора осумњиченима.

Бивши предсједник македонског Собрања Трајко Вељановски након испитивања је напустио суд, те се позвао на посланички имунитет.

- Свако који је посланик има имунитет. Али, молим вас, десет година сам био предсједник Собрања и ја да будем организатор? Срамота - кратко је прокоментарисао Вељановски након изласка из суда.