latinica  ћирилица
21/02/2019 |  11:03 ⇒ 11:11 | Аутор: ТАНЈУГ

Ратници Исламске државе забрањен улазак у САД

Жени из Алабаме Ходи Мутани, која се придружила Исламској држави у Сирији, неће бити дозвољено да се са сином врати у САД јер није америчка држављанка.

Амерички предсједник Доанлд Трамп је на Твитеру објавио да он стоји иза одлуке да се Мутани не дозволи повратак у земљу.

"Наложио сам државном секретару Мајку Помпеу, са чим се он у потпуности сложио, да се Ходи Мутани не дозволи повратак у земљу", написао је Трамп.

"Хода Мутана није америчка држављанка и неће бити примљена у САД. За то нема правних основа, нема важећи амерички пасош, нема право на пасош, нити на визу да би путовала у САД", кратко је навео Помпео.

Ова објава из САД услиједила је само дан након што је Британија саопштила да одузима држављанство Шамими Бегум (19), која је 2015. године са двије другарице напустила земљу и придружила се ИД у Сирији. Бегум, такође, има жељу да се сада врати кући.

Адвокат Хасан Шибли, међутим, наводи да је Мутана рођена у САД и тврди да је имала важећи пасош прије него што се прикључила ИД 2014. године, преноси АП.

Шибли је навео да се Мутана одрекла терористичке групе и да жели да дође кући да би заштитила 18-мјесечног сина без обзира на правне посљедице.

- Она је Американка. Американци крше закон. Када људи крше закон, имамо правни систем који рјешава такве ситуације, и то је једино што она тражи - сматра адвокат.

Мутана и њен син су тренутно у избјегличком кампу у Сирији.

Шибли је навео да је аргумент америчке админстрације да Мутана нема право на држављаство јер је њен отац био јеменски дипломата. Адвокат, међутим, наводи да њен отац није имао дипломатски статус у вријеме када је Мутана рођена у Њу Џерсију.

Он је објавио и копију крштенице издате два мјесеца након рођења Мутане, 28. октобра 1994. године.

Мутана је, према ријечима адвоката, "само глупа и наивна жена" која је повјеровала да Исламска држава штити муслимане.

Шибли је навео да се Мутана удала за припадника ИД који је погинуо, а потом се удала за другог исламисту са којим је добила сина. И други муж је погинуо, па се Мутана трећи пут удала, али се "у тај брак разочарала" и одлучила је да побјегне, испричао је адвокат.