latinica  ћирилица
21/02/2019 |  11:17 ⇒ 12:54 | Аутор: СРНА

Броћета: Клуб Срба попунити аутентичним представницима

Делегат из реда српског народа у Дому народа Парламента Федерације БиХ Горан Броћета очекује да ће у руководство овог дома бити изабран представник српске странке чије је сједиште у Бањалуци.
Горан Броћета (Фото: opstinadrvar.net) -
Горан Броћета (Фото: opstinadrvar.net)

Броћета, делегат СНСД-а, изјавио је за Срну да очекује да ће Централна изборна комисија ускоро донијети одлуку након чега ће бити јаснија слика и омогућено да Клуб Срба буде попуњен аутентичним представницима.

- Надам се да ће ЦИК донијети одлуку којом ће се попуни преостала три мјеста у Клубу Срба, да би била јаснија слика у Клубу Срба и самим тим и борба за бољи положај Срба повратника у ФБиХ - каже Броћета.

Он је додао да унутар Клуба Срба није било јединственог става о приједлогу за мјесто у руководству, односно приједлога за потпредсједавајућег из реда Срба.

- Нисмо подржали приједлог јер на том мјесту треба да буде представник из аутентичних српских странака, Србин којег су бирали Срби, а не Бошњаци или други народи - каже Броћета.

Делегат из српског народа у Дому народа Парламента ФБиХ Драго Пузигаћа раније је рекао да су једино у Ливањском кантону, делегате изабрали Срби, а све остале су бирали неки други.

На конститутивној сједници није постигнут договор о именовању предсједника Клуба Срба јер кандидат СДП-а Жарко Вујовић није добио потребан број гласова, тако да је Дом народа без Србина у Колегијуму овог дома.

Без именовања предсједника Клуба Срба није могуће предложити ни замјеника предсједавајућег Дома народа из реда српског народа.