latinica  ћирилица
21/02/2019 |  12:28 | Аутор: СРНА

Ујић: Oд почетка године регистровано 1.548 миграната

У БиХ је од почетка године регистровано 1.548 илегалних миграната, што је огромно повећање у односу на исти период прошле године и БиХ се не може сама борити против тако великог прилива, изјавио је Срни директор Службе за послове са странцима БиХ Слободан Ујић.
Слободан Ујић - Фото: СРНА
Слободан УјићФото: СРНА

Oн је додао да је у БиХ тренутно укупно 3.880 регистрованих миграната.

- Прошле године смо имали мање од 700 лица за јануар и фебруар, а сада 1.548, чиме је прилив повећан за 100 одсто. Већ имамо дневни прилив између 50 до 60 лица, то је пуно за овај период године и сигурно ће се доласком топлијег времена број мигараната повећавати. БиХ се не може сама борити против овога - истакао је Ујић.

Он је напоменуо да у Грчкој има око 70.000 миграната и да је тренутно дневни прилив у тој земљи око 300 илегалних миграната.

- Они се крећу према земљама ЕУ и сигурно да ће један дио ићи преко БиХ - рекао је Ујић и подсјетио на податке које је јуче изнио министар унутрашњих послова Србије Небојша Стефановић да је преко Србије већ прошло више од милион илегалних миграната и да сада имају око 4.000 до 4.500 миграната.

Ујић је напоменуо да мигранти користе двије руте из Грчке према осталим земљама Балкана - око 80 одсто миграната долази преко Србије, а око 20 одсто са територије Црне Горе.

- То је огроман дио границе, више од 1.000 километара и мислим да ЕУ заједно са земљама Балкана мора да пронађе начин да се бори против илегалне миграције - закључио је Ујић.

Коментаришући случај малољетног мигранта, зараженог вирусом ХИВ-а, који је пријављен за силовање у Бихаћу, Ујић је истакао да је том малољетнику био додијељен старатељ Центра за социјали рад Хаџићи, који га је смјестио у Клинички центар на Кошеву.

Он је навео да је малољетни мигрант самовољно напустио Клинички центар, да је старатељ поново дошао по њега, након чега је малољетник био смјештен у привремени прихватни центар, полуотвореног типа, гдје му је одређена изолација.

- Служба није клинички центар и није био под надзором наше службе, него надзором Центра за социјални рад, јер је малољетном лицу одређен старатељ - рекао је Ујић.

Он је додао да је малољетник одбио изолацију и удаљио се у непознатом правцу, те да је за њим расписана потјерница и већ 12-13 дана губи му се сваки траг.

Ујић је навео да је малољетно лице имало старатеља Центра за социјални рад Хаџићи, а да би било депортовано из БиХ потребно је прво утврдити његов идентитет, јер многи од њих немају никакав документ.

- Тај процес дуго траје и у већини случајева то се не успије утврдити, јер са земљама које су високоризичне, а одакле долазе мигранти је врло тешко сарађивати. Највише држављана тих земаља улази у БиХ и када се утврди идентитет, потребно је од њих тражити да прихвате то лице - додао је он.

Ујић сматра да Служба за послове са странцима БиХ у оквиру својих надлежности врло добро ради, те навео да је под контролом одређени број безбједносно интересантних миграната.

- Имамо један Имиграциони центар затвореног типа гдје тренутно борави осам-девет лица која представљају потенцијалу пријетњу и више од 30 лица која су правила разне врсте прекршаја и кривична дјела у Унско-санском кантону. Ми смо их изоловали, зато што у том кантону није одређиван притвора лицима која понављају вршење кривичних дјела - додао је Ујић.