latinica  ћирилица
21/02/2019 |  12:33 | Аутор: СРНА

Дачић: Парламентарна скупштина Медитерана неће примити Приштину

Министар спољних послова Србије Ивица Дачић захвалио је Парламентарној скупштини Медитерана на одбацивању могућности пријема такозваног Косова у чланство ове организације.
Ивица Дачић (Фото: Курир) -
Ивица Дачић (Фото: Курир)

Дачић је, на отварању 13. пленарног засједања Парламентарне скупштине Медитерана у Београду, рекао да је Србија захвална и на задржавању принципијелне позиције у погледу подршке територијалном интегритету и суверенитету Србије, поштовању резолуције Савјета безбједности УН 1244.

Када је ријеч о региону, Дачић је рекао да је за Србију од кључног интереса очување стабилности у југоисточној Европи и оријентација свих земаља ка што интензивнијој сарадњи у свим областима, јер само такав регион омогућава одржив развој и саме Србије, саопштено је из Министарства спољних послова Србије.

- Важан подстицај представља и постојање заједничке визије - интеграција свих држава региона у ЕУ. Перспектива чланства у ЕУ суштински је утицала на унапређење сарадње и допринијела да се многа отворена питања рјешавају дијалогом, са циљем пуне стабилизације прилика у региону - оцијенио је Дачић.

Он је напоменуо да се на том путу понекад нађу тешке препреке, попут застоја у дијалогу Београда и Приштине због неразумних и ирационалних потеза Приштине, као што је једна у низу једностраних одлука да уведе стопроцентне царине на робу из централне Србије.

- Када Приштина укине ову незамисливу мјеру да се онемогући проток робе у 21. вијеку, спремни смо да наставимо разговоре у најбољој вјери са циљем изналажења трајног и суштински компромисног рјешења за питање Косова и Метохије - истакао је Дачић.

Он је захвалио државама које нису признале једнострану проглашену независност Косова и онима које су повукле своје првобитне одлуке, оцијенивши да су тако упутиле снажну подршку ставу Србије, али и дијалогу као принципу на којем се мора инсистирати у процесима рјешавања спорних питања, на путу до компромисних и трајних рјешења.

Напомињући да се на овом засједању разматрају теме унапређења сарадње у ширем региону Медитерана, безбједност, борба против тероризма, изазови климатских промјена и питање миграција, Дачић је додао да је Србија чврсто увјерена да је за њихово рјешавање мултилатерализам најбољи одговор.

Када је ријеч о безбједности на регионалном и глобалном плану, Дачић је указао да пријетње миру и стабилности постају све учесталије, повезаније и међусобно условљене, а број кризних жаришта повећан, те да Београд са посебном забринутошћу прати ситуације у Африци и на Блиском истоку, због миграната и избјелица.

Дачић је подсјетио на хуман приступ Србије према мигрантима, којих тренутно у овој земљи има око 4.500, претежно из региона Блиског истока, појединих азијских и афричких земаља.

Он је напоменуо да је Србија чврсто опредијељена да одговори и на друге савремене безбједносне изазове, међу којима је борба против тероризма и свих видова екстремизма и радикализма, додајући да та пријетња не познаје границе и да се унутрашња и спољна безбједност преплићу више него икад.

Дачић је рекао да ће Србија, као држава која је осјетљива на климатске промјене, наставити рад на смањењу ризика од природних катастрофа узрокованих измијењеним климатским условима, гдје се до краја вијека може очекивати пораст температуре од 3,2 до четири степена Целзијуса, а падавина мање и до 20 одсто.

- Посебно имајући у виду да би ове промјене највећи утицај имале у секторима пољопривреде, хидрологије, шумарства, биодиверзитета и здравља људи, Србија се залаже за успостављање ефикасних механизама финансирања адаптације за све земље у развоју и јачање регионалне сарадње са циљем обезбјеђивања њене одрживости - рекао је Дачић.

Он је рекао да Србија настоји да промовише и да додатни подстрек постојећим националним научним и истраживачким капацитетима, како би се иновативне технологије производиле и у Србији, као и да у тој области развија сарадњу са свим заинтересованим партнерима.

Када је ријеч о најосјетљивијим кризним жариштима у свијету, Србија се, каже Дачић, залаже за подстицање дијалога и смиривање тензија, подржавајући заједничке напоре међународних и регионалних организација усмјерене на изналажење одрживих рјешења.