latinica  ћирилица
21/02/2019 |  13:57 ⇒ 14:16 | Аутор: РТРС

Ученици из Гацка поручили младима: Остајмо овдје! (ФОТО)

Ученици СШЦ "Перо Слијепчевић" из Гацка, подстакнути проблемом одласка младих, снимили су краткометражни филм "Стопе", чија ће пројекција бити одржана 28. фебруара у гатачком Дому културе. Њиихов активизам подразумијева покушај буђења свијести грађана и апел надлежнима да се ухвате у коштац са овим проблемом.
Гацко - Фото: РТРС
ГацкоФото: РТРС

Одлазак младих из Републике Српске у потрази за послом, бољим и просперитетнијим животом, ескалирао је у задњих пар година и представља један од већих проблема. Млади су у свакој земљи најзначајнији ресурс. Они су најдинамичнији фактор у сваком друштву, они покрећу бизнисе, иновирају, обогаћују и без њих нема будућности. Узроци због којих млади одлазе су нестабилна економија и немогућност запослења, присуство корупције и одсуство перспективе...

Ученици гатачког СШЦ "Перо Слијепчевић" (одјељење IVГ1), у оквиру пројекта "Ја грађанин" из предмета Демократија и људска права, препознали су значај проблема одласка младих и уочили негативне консеквенце до којих може довести. Под менторством професорке Јоване Петковић одлучили су да истраже проблем, те пронађу могућа рјешења.

Од алтернативних мјера јавне политике издвајају три - увођење Закона о младима који би унаприједио њихов положај у друштву, искорјењивање непотизма и корупције кроз адекватне санкције, те оснивање НВО. Поред поменутих мјера, ученици су схватили да се као грађани демократског друштва и сами морају активно укључити у борбу против овог проблема.

Њихова борба подразумијева покушај буђења свијести грађана и апел на надлежне како би са декларативних мјера које прокламују с циљем побољшања положаја младих, прешли на њихову реализацију.

Ученици су направили разредне портфолије на којима су презентовали проблем, алтернативне мјере јавне политике, политику њиховог одјељења и план акције. Снимили су краткометражни филм "Стопе", чија ће пројекција бити 28. фебруара у Дому културе у Гацку.

Задовољни су подршком коју добијају, а мотивација им је љубав према домовини и жеља да се овај проблем ријеши.

Милица Рончевић (Фото: РТРС)

Једна од ученица која се бави рјешењем овог проблема јесте и Милица Рончевић, која сматра да појединац не може ништа сам, али уколико се млади људи удруже они могу промијенити свијет.

- Млади не смију бити летаргични, али са друге стране мора им се пружити могућност да дјелују. Њихове идеје не треба спутавати и занемаривати. Радећи на пројекту схватили смо да заиста има младих људи који не желе отићи, већ се настоје ангажовати и обезбиједити себи и другим младим људима стабилну будућност у Републици Српској - каже она.

На питање на који начин утичу на грађане, Милица каже:

- Мора се поћи од појединца. Потребно је пробудити свијест људи указујући да се не смијемо мирити са постојећим лошим положајем младих. Настојимо скупити потписе за петицију о увођењу Закона о младима, направили смо инстаграм профил ostajmo_ovdje на коме свакодневно објављујемо информације о проблему и позивамо младе људе да нам се придруже у борби. Снимили смо и краткометражни филм, а пројекат ћемо промовисати и путем локалних медија, дијелићемо флајере како бисмо мотивисали младе да се боре и остану у Републици Српској.

На питање шта очекује од пројекта, Милица каже да је најбитиније покренути младе на активизам.

- Они морају схватити да су као грађани демократског друштва одговорни за креирање његове политике. Очекујем да ће нам се у борби придружити велики број младих из других локалних заједница, јер ми морамо бити креатори наше будућности. Наш мото је "Остајмо овдје!". Сматрамо да глас младих треба да се чује. Не смијемо бити апатични и чекати да се ствари саме промијене, јер то се неће десити. Република Српска мора постати земља у којој млади остају и у коју долазе. Она треба да обезбиједи стабилну будућност младима - каже она.

Милица додаје да је важно извршити реформу образовног система на свим нивоима и ускладити образовни систем са тржиштем рада.

- Држава мора пронаћи механизме којим би задржала младе, како у деценијама које слиједе не би изгубила свој најважнији ресурс, а то су млади - поручила је она.