latinica  ћирилица
21/02/2019 |  14:58 ⇒ 19:32 | Аутор: РТРС

Нови Савјет министара предуслов за ефикасну комуникацију (ФОТО)

Предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић разговарала је данас у Бањалуци са директором Дирекције Европске комисије за сусједство и преговоре о проширењу Кристијаном Данијелсоном, извршним директором за Европу и Централну Азију у Европској служби за спољне послове Томасом Мајер Хартингом и шефом Делегације ЕУ у БиХ Ларс Гунаром Вигемарком.
Цвијановићева са Данијелсоном, Мајер Хартингом и Вигемарком - Фото: РТРС
Цвијановићева са Данијелсоном, Мајер Хартингом и ВигемаркомФото: РТРС

Констатовано је да је формирање новог сазива Савјета министара предуслов за ефикасну комуникацију између ентитета и нивоа заједничких институција, која је, у складу са усаглашеним механизмом координације, неопходан елемент у процесу европских интеграција БиХ.

Цвијановићева је истакла да је Влада Републике Српске прва у БиХ верификовала преведене обједињене одговоре на додатна питања из Упитника Европске комисије, те изразила очекивање да ће и остали нивои власти уложити додатни напор, како би БиХ у што краћем року доставила Европској комисији одговоре на додатна питања.

Састанак у Палати Српске (Фото: РТРС)

Предсједница Српске је још једном нагласила да је Република Српска у потпуности посвећена европским интеграцијама, које, у складу са договореним правилима система координације, гарантују пуно уважавање уставне позиције, као и надлежности Републике Српске и њених институција.

Састанку су присуствовали и шефица Одјела за БиХ у Генералном директорату Европске комисије за проширење Михела Матуела и стручни сарадник за БиХ у Европској служби за спољне послове Алексис Хупин.

Састанак у Палати Српске (Фото: РТРС)

Након састанка је организован радни ручак са делегацијом Европске уније, којем су, поред предсједнице Српске, присуствовали предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић, те министри Златан Клокић, Лејла Решић и Драган Лукач, саопштено је из Кабинета предсједнице.