latinica  ћирилица
21/02/2019 |  15:26 ⇒ 17:53 | Аутор: РТРС

Требиње: Прoјeкат "Моја будућност" намијењена младима од 17 до 34 године

У Требињу је одржана прва едукативна радионица у оквиру пројекта "Моја будућност" намијењена младима од 17 до 34 године. Циљ је да се у наредна три мјесеца овој популацији приближе занимања будућности и омогући обука, како би били конкурентнији на тржишту рада.

Занимања будућности су у ИТ сектору, угоститељству, туризму и агро бизнису, а Требиње има потенцијале за запошљавање у свакој области. Младима су предочене могућности зараде и напредовања у овим областима, али и вјештине и знања неопходне за успјех.

- Постоје визије и жеље нова искуства и сазнања да схватим шта желим, и сјајна прилика за младе да сами допринесу реализацији својих циљева - рекла је Николина Стојановић из Економске школе.

Пројекат "Моја будућност" упознаће младе са новим занимањима и потребама тржишта, а планирано је да прођу кроз практичне обуке.

- Тромјесечна едукација конкретне обуке и праксе. Они то посматрају, али нису свјесни колико се могу пронаћи у овим областима, али треба још мало едукације - нагласила је Маја Чечур, водитељ групе.

Координатор пројекта "Муња инкубатор" Емир Кустура рекао је да неколико компоненти запошљавање младих до 2020. је циљ да се запосли минимално 220 младих из ове четири локалне заједнице, а да око 1.500 прође едукације да буду видљивији и конкурентбнији на тржишту рада.

Организатори истичу да ће кроз пројекат омогућити комуникацију представника образовног сектора, завода за запошљавање и власти како би се млади приближили перспективама и сами одабрали своја будућа занимања у складу са знањем и интересовањима.

Пројекат се проводи под покровитељством швајцарске организације "Хелветас", мостарског "Редах"-а и Инкубатора друштвених идеја "Муња" из Сарајева.