latinica  ћирилица
21/02/2019 |  16:05 ⇒ 20:15 | Аутор: РТРС

Имају ли микрокредитне организација законско упориште за наплату потврда о отплати кредита?

Када клијент отплати кредит жели да зна да дуга више нема, и да добије бесплатну потврду да више ништа није дужан. Међутим, у појединим микрокредитним организацијама таква потврда кошта од пет до десет марака. Реаговали су незадовољни грађани – питају се да ли микрокредитна друштва имају законску основу да наплаћују овакве потврде?

Након што је десет дана, безуспјешно покушавао бесплатно да добије потврду да је отплатио микрокредит – незадовољни гледалац нам је писао и рекао да је од кредитног службеника увијек добијао исти одговор – платите пет марака па ћете добити потврду, али не и одговор на основу ког закона наплаћују ову потврду.

Тек када је послао упит директору микрокредитног друштва добио је електронску потврду и то бесплатно. Трагом овог искуства наша екипа позвала свих је 13 регистрованих микрокредитних друштава у Републици Српској и питала да ли наплаћују издавање овакве потврде?

Ако је судити према телефонској анкети коју смо ми спровели, законе тумачи како коме одговара. Омбудсман за банкарство Републике Српске каже да Члан 321, став 1 Закона о облигационим односима прописује да од било ког повјериоца дужник може захтијевати да му изда потврду о свом трошку.

- Посебна разрада за кориснике финансијских услуга јесте посебна одредба члана 154 Закона о банкама, а којем се примјењује одредба и на микрокредитне организације у којем се чак једном годишње, без накнаде, клијенту достави извод и потврда о стању кредита - рекао је Владимир Рудић, омбудсман за банкарство Републике Српске 

Правници сматрају да Закон о банкама није јасно прецизирао сва ограничења у пословању финансијских институција.

- То није неки велики трошак, али ако узмете у обзир да банкама и МКО приступа велик број клијената, посебно ти микрокредити који се редовно отплаћују, па када израчунате колики је број клијената ти нису за њих занемарљиви износи - истакао је Тодор Дувњак адвокат.

Након нашег упита реаговала је и Агенција за банкарство Републике Срспке. Додатном провјером, наводе, утврдили су да су једно микрокредитно друштво и двије фондације из Федерације, а које послују у Српској интерним актима ,предвидјеле наплату накнаде за издавање потврде о измирењу обавеза у износу од 10 марака. Најављују додатне контроле, али и подзаконске акте којима ће онемогућити наплату ових потврда.

- Агенција за банкарство Републике Српске ће планираним непосредним контролама појединачних микрокредитних организација, између осталога, додатно извршити и провјеру информација о наплати накнада за издавање горе наведених потврда - навели су из Агенције.

За девет мјесеци 2018.године микрокредитни сектор у Републици Српској исказао је добит од 9,8 милиона марака. Камата на задуживања у овом сектору је од 13 до невјероватних 47 одсто. Када се у обзир узму ове цифре, чак и да у закону стоји да микрокредитне организације имају право на то, наплаћивати папир на којем стоји информација да је кредит отплаћен, у најмању руку није поштено.