latinica  ћирилица
21/02/2019 |  20:30 ⇒ 20:35 | Аутор: СРНА

Ћућић: Очување језика кључно за очување националног идентитета

Очување језика и писма кључно је за очување националног идентитета народа, те је национални задатак да се дјеци у основним и средњим школама приближи значај учења и његовања српског језика и ћирилице, рекла је помоћник министра за предшколско, основно и средње образовање Републике Српске Радмила Коцић Ћућић.
Радмила Коцић (фото:Siniša Pašalić/RAS Srbija) -
Радмила Коцић (фото:Siniša Pašalić/RAS Srbija)

Ћућићева је истакла да је неопходно и да се у ваннаставним активностима говори о очувању српског језика, те изучава књижевност.

- Наша културна, књижевна и духовна традиција материјализована је кроз наш језик и желимо да дјеца читањем и сазнавањем обогате свијест, те да добијемо генерације које могу да препознају шта је то важно за идентитет народа, али и за формирање личности - рекла је Ћућићева, која је вечерас у бањалучкој Основној школи "Бранко Радичевић" присуствовала програму обиљежавања Међународног дана матерњег језика.

Она је напоменула да су значајни српски писци своја највећа дјела писали ћирилицом и за њих добијали међународне награде, те да од њих треба сви да уче.

Међународни дан матерњег језика обиљежава се 21. фебруара са циљем подизања свијести о значају матерњег језика и мултилингвизма.

Овај дан је успоставио Унеско 1999. године на приједлог Бангладеша, а обиљежава се од 2000. године.