latinica  ћирилица
21/02/2019 |  22:52 ⇒ 22/02/2019 | 08:05 | Аутор: СРНА

Црногорска опозиција повукла приједлог закључака о афери "Коверта"

Сједница Скупштине Црне Горе о случају "Коверта" завршена је вечерас након што је опозиција повукла свој приједлог закључака због амандманског интервенисања владајућег ДПС-а.
Скупштина Црне Горе (Фото: Скупштина ЦГ) -
Скупштина Црне Горе (Фото: Скупштина ЦГ)

Лидер СДП-а Ранко Кривокапић рекао је након ванредне сједнице, заказане на основу иницијативе ове странке коју је потписало 28 опозиционих посланика, да су иницијатори били принуђени да повуку предложене закључке како не би били претворени у бесмисао.

Покретачи иницијативе предложили су закључке којима би Скупштина затражила од надлежних државних органа да, цијенећи системске посљедице оптужби у случају "Коверта", проритетно испитају наводе и материјалне доказе које је јавности предочио власник "Атлас групе" Душко Кнежевић и о томе у најкраћем року обавијесте парламент.

-Скупштина посебно позива Тужилаштво да настави са истрагом у овом случају како би се у даљем поступку коначно утврдило ко су актери овог тешког кривичног дјела, о чему већ постоји основана сумња на основу снимака о којима је јавност упозната - наведено је у предложеним закључцима.

Славен Радуновић из ДФ-а рекао је током расправе да је Кнежевић идеални свједок сарадник и да је он "инсајдер који даје инормације које нико из опозиције не би могао дати".

Посланик ДФ-а Јован Вучуровић рекао да афера "Коверта" траје од када влада ДПС, а посланик СДП-а Рашко Коњевић рекао је да се све своди на питања да ли је Кнежевић пријатељ ДПС-а.

Предсједник Скупштине Иван Брајовић упутио је апел институцијама да што боље раде свој посао на најбољи могући начин.

За власником "Атлас групе" Душком Кнежевићем, који је осумњичен да је од 2008. до 2017. године отворио и угасио више фиктивних фирми, те да је био на челу криминалне групе, расписана је национална потјерница јер се не налази у Црној Гори, већ у Лондону.

Истрага је покренута након што се појавио снимак на којем Кнежевић уручује коверту са 97.500 евра бившем градоначелнику Подгорице Славољубу Стијеповићу
за кампању пред изборе 2016. године.

Кнежевић је рекао да је Стијеповићу послао 200.000 долара за финансирање кампање ДПС-а, али да му је он тражио да их конвертује у евре да би могао да их подијели партијским активистима на терену.