latinica  ћирилица
22/02/2019 |  07:49 ⇒ 07:54 | Аутор: СРНА

Београд: Вечерас почиње 47. Фест

Међународни филмски фестивал у Београду ће вечерас бити свечано отворен вишеструко награђиваним филмом Јоргоса Лантимоса "Миљеница", који је носилац чак 10 номинација за награду Оскар.
Фест 2019. (Фото: fest.rs) -
Фест 2019. (Фото: fest.rs)

Свечано отварање 47. Феста предвиђено је за 19.00 часова, а од 18.15 часова црвеним тепихом дефиловаће гости фестивала уз јавне личности и филмске звијезде, саопштили су организатори.

У наредних десет дана биће премијерно приказано 125 филмова у 13 сала у Београду, а филмове са Феста гледаће и публика у Новом Саду и Будви.

Слоган Феста "Без заштите" преузет је из наслова једног од остварења Душана Макавејева, чиме се на неки начин одаје почаст недавно преминулом славном српском режисеру.

Фест, који ће трајати до 3. марта, у дворани Центра "Сава", затвориће филм "Они" Паола Сорентина.

За овогодишњи Фест влада велико интересовање. Карте за свечано отварање су распродате, као и карте за српску премијеру дугоочекиваног филма "Шавови", који је недавно награђен у Берлину.

Велико интересовање влада и за холивудске хитове "Жена", "Хладни рат" и "Зелена књига" у Сава центру, као и за "Капернаум" и "Двоструке животе" у Комбанк дворани.

Публика ће моћи да погледа неке од филмова који су се нашли у конкуренцији за "Оскара", као и филм о бившем уругвајском предсједнику Хосеу Мухики "Пепе, један узвишени живот" српског режисера Емира Кустурице.

Филм који отвара Фест - "Миљеница", апсолутни је рекордер са чак 10 номинација, и то у категоријама - најбољи филм, режија /Јоргос Лантимос/, оригинални сценарио /Дебора Дејвис и Тони Мекнамара/, главна женска улога /Оливија Колман/, споредна женска улога /Рејчел Вајс и Ема Стоун/, монтажа, камера, костим, сценографија.

"Миљеница" се приказује у програму "Фест 47 гала", у оквиру кога се налази и други филм по броју номинација - "Потпредсједник" са чак осам за најбољи филм, најбољег режисера /Адам Мекеј/, најбољи сценарио /Адам Мекеј/, најбољег глумца /Кристијан Бејл/, најбољу споредну глумицу /Ејми Адамс/, најбољег споредног глумца /Сем Роквел/, најбољу шминку и најбољу монтажу.

"Фест 47 гала" приказаће и два филма која носе изузетне глумице чији је труд препознала и Америчка фимска академија, па је тако Глен Клоуз номинована за најбољу глумицу у остварењу "Жена", а Реџина Кинг за најбољу споредну глумицу у филму "Шапат улице".

За исти филм, Бери Џенкинс понио је номинацију за најбољи адаптирани сценарио, а Николас Брител за најбољу музику.

У оквиру програма Фест 47 приказује се филм "Зелена књига", номинован за најбољи филм, оригинални сценарио /Питер Фарели, Ник Валелонга, Брајан Кири/, најбољег глумца /Виго Мортенсен/, најбољег споредног глумца /Махершала Али/, и најбољу монтажу.

У истој селекцији приказује се и филм Павела Павликовског "Хладни рат", који је номинован за најбољу режију, камеру, али и најбољи страни филм.

Либански филм "Капернаум" редитељке Надин Лабаки такође је у трци за најбољи филм ван енглеског говорног подручја, а на ФЕСТ-у се надмеће за једну од награда у Главном такмичарском програму.

У категорији најбољег анимираног филма нашао се јапански "Мираи" који ће бити приказан у оквиру ФЕСТ-а за младе.

Пол Шрејдер номинован је за најбољи оригинални сценарио филма "Искушеник", чији је квалитет препознао и жири 46. Феста који га је прошле године наградио за најбољу режију у Главном такмичарском програму.