latinica  ћирилица
22/02/2019 |  08:57 | Аутор: ТАНЈУГ

Пахор: ЕУ није стала на страну права

ЕУ је у случају словеначко-хрватског спора око арбитраже о граничном спору "пропустила идеалну прилику да нагласи начело владавине права", каже предсједник Словеније Борут Пахор.
Борут Пахор - Фото: Screenshot
Борут ПахорФото: Screenshot

ЕУ се није ставила на страну Словеније, рекао је Пахор јуче у Бриселу, резимирајући резултате своје дводневне посјете сједишту Европске комисије.

Пахор се у Бриселу састао с предсједником Комисије Жан-Клодом Јункером и предсједником Савјета ЕУ Доналдом Туском, пренијела је Хина.

Јункер након сусрета није желио да коментарише словеначко-хрватски спор и улогу Комисије, рекавши да "нема ништа ново", али је потврдио да је на иницијативу Пахора било ријечи и о арбитражном спору.

Пахор је на конференцији за новинаре у Бриселу навео да му је Јункер у разговору рекао да је Комисија у вези са словеначком тужбом против Хрватске због непримјене арбитражне пресуде имала могућност, али не и дужност да се придружи словеначкој тужби.

Пахор је рекао да Комисија још увијек има могућност да се о словеначко-хрватском спору око арбитраже изјасни док траје поступак пред судом ЕУ у Луксембургу.