latinica  ћирилица
22/02/2019 |  10:26 ⇒ 10:30 | Аутор: СРНА

Београд ће добити споменик херојима са Кошара

Београд ће овог љета, на двадесету годишњицу Битке на Кошарама на Косову у вријеме НАТО агресије, подићи споменик у част херојима са Кошара, пишу Вечерње новости.
Пуковник Љубинко Ђурковић у посjети вајару Миши Рогану (Фото:ST/V. LUKIĆ) -
Пуковник Љубинко Ђурковић у посjети вајару Миши Рогану (Фото:ST/V. LUKIĆ)

Мјесто споменика, наводи лист, још није дефинитивно одабрано, а највјероватније ће браниоци Србије из 1999. године достојан монумент добити недалеко од булевара који носи њихово име.

Иза иницијативе да се у Београду подигне споменик погинулим припадницима Војске Југославије стоји њихов ратни командант, пуковник у пензији Љубинко Ђурковић.

Он је изразио наду да ће ово обиљежје бити постављено до 23. јуна када се обиљежава 20 година од одбране карауле Кошаре.

- Споменик је завршен још крајем прошле године, а тренутно се налази у Београду, на Теразијском платоу. Био сам командант овим јунацима, а 108 погинулих хероја обавезује мене, као и читав наш народ, да им се одужимо. Радује ме што је иза ове иницијативе стао велики број грађана, медија и удружења - рекао је Ђурковић.

Аутор споменика је вајар Миша Роган, а његова умјетничка визија херојства официра и војника Војске Југославије наћи ће се на постаменту који ће по избору локације употпунити споменик.

Битка на Кошарама или "Пакао Кошара" била је битка између припадника Војске Југославије и припадника такозване ослободилачке војске Косова, подржаване регуларном војском Албаније и НАТО авијацијом.

Послије тешких борби Војска Југославије је успјела да порази нападача и спријечи њихов улазак на Космет.

Битка се водила око граничног прелаза Раша Кошарес на граници СР Југославије и Албаније између 9. априла и 10. јуна 1999. године током НАТО бомбардовања СР Југославије.

Циљ напада са албанске стране била је копнена инвазија на Косово и Метохију и пресијецање комуникације између јединица Војске Југославије у Ђаковици и Призрену, као и заузимање ширег подручја Метохије током тог напада.