latinica  ћирилица
22/02/2019 |  10:29 ⇒ 12:39 | Аутор: СРНА

Броћета: Од формирања већине у Клубу Срба зависиће положај српског народа

Половина од 14 делегата који су изабрани у Клуб Срба у Дому народа Парламента Федерације БиХ подржава српске ставове, а од формирања већине у том клубу зависиће даљи положај Срба у том ентитету, изјавио је српски делегат у овом дому Горан Броћета.

- Из аутентичних српских странака дошло је нас четворо из Ливањског кантона - три из СНСД-а и један из СНС-а. Ту је и двоје колега из Либералне странке који подржавају наше ставове и Зора Дујмовић из ХДЗ-а БиХ која је Српкиња и у потпуности подржава наше дјеловање у Клубу - појаснио је Броћета и додао да недостају још три делегата да би овај клуб био попуњен.

Он је за Глас Српске рекао да је других седам делегата из пробосанске струје и да све даље зависи од тога како ће бити попуњена преостала три мјеста, односно да ли ће делегати из аутентичних српских странака и оних које подржавају њихове ставове успјети да формирају већину у Клубу.

- Уколико ствари превагну на српску страну, онда ћемо имати своје представнике и моћи да се боримо за права српског народа, а, ако попуна оде на пробосанску струју, положај Срба биће још гори - рекао је Броћета и додао да ће то допринијети даљем нестанку Срба на овим просторима.

Он је изразио наду и да ће СНСД ући у власт на нивоу Федерације БиХ, чиме би адекватније могао заштитити српски народ у ФБиХ.

- Драго ми је да су представници СДА били уздржани приликом гласања за руководство Дома народа при избору потпредсједника из реда српског народа. Надамо се да ће се у наредном периоду током преговора између СНСД-а и СДА и том питању посветити пажња - рекао је Броћета.