latinica  ћирилица
22/02/2019 |  10:34 ⇒ 15:04 | Аутор: СРНА

За викенд јаки, олујни налети вјетра

Републику Српску ће у наредна два дана захватити мјестимични јаки, олујни налети вјетра и осјетно смањење температуре, саопштено је из Републичке управа Цивилне заштите.
Вјетар - Фото: ТАНЈУГ
ВјетарФото: ТАНЈУГ

На сјеверу Српске очекују се удари сјеверног вјетра до 40 километара на час, који ће бити израженији у Семберији, а нешто слабији на сјеверозападу, наводе из Цивилне заштите позивајући се на прогнозу Републичког хидрометеоролошког завода.

Удари вјетра у Сарајевско–романијској регији, високој и ниској Херцеговини могу бити већи од 65 километара на час, а у појединим моментима и до 90 километара на час.

Јутарња температура износиће до минус 11 степени Целзијусових, уз јак мраз на планинама, а умјерен у нижим предјелима.

У недјељу, 24. фебруара, такође се очекује мраз на планинама и до минус 13 степени Целзијусових.

Републичка управа цивилне заштите скреће пажњу грађанима, колективима и надлежним службама да активности и обавезе ускладе са најављеном метеоролошком прогнозом.

Федерални хидрометеоролошки завод БиХ издао је наранџасто упозорење због олујних удара вјетра који ће, према прогнозама, трајати од вечерас до сутра навече.

Упозорење је издато за подручје Херцеговине и југозапад БиХ у временском интервалу од вечерас у 22.00 часа до сутра у 23.00 часа.

Очекују се олујни удари вјетра брзине од 80 до 100 километара на час.