latinica  ћирилица
22/02/2019 |  11:26 ⇒ 12:59 | Аутор: РТРС

Србац: Изложба радова из фундуса ликовне колоније "Ласта"

У галерији Центра за културу и спорт у Српцу отворена је изложба радова из фундуса ликовне колоније "Ласта" из Лакташа. Представљена су дјела, настала у протеклих 13 година трајања ове колоније.

Ликовна колонија "Ласта" основана је 2006. године. Одржава се у посљедњој седмици августа, а окупља сликаре из региона. У фундусу има преко 280 дјела од којих је у Српцу изложено 25.

- Велико је богаство да у фундусу имате 280 слика и ово је заиста мали избор да представи све то богаство које имамо. Морам да кажем да је вјероватно остало и бољих слика, јер смо се некако трудили да обухватимо све године - каже Слађана Човичковић, директорка Центра за културу и образовање Лакташи.

Док у Лакташима проблем представља како са малим бројем експоната представити колонију на адекватан начин у Српцу проблеми са посјетиоцима културних дешавања. Свјетлу тачку представља професор Драган Игњатић који ученике редовно доводи на изложбе.

- Не знам како анимирати и како поправити ту ситуацију, јер на изложбу смо послали преко 100 позивница, а можете видјети да нам се одазвало свега неких 20-так људи - каже Сандра Михољчић, директорка Центра за културу и спорт Србац.

Драган Игњатић, професор историје и географије истиче значај културе.

- Лично то волим и мислим да је добро и да треба погледати када имамо прилику, јер школа нам је на 20 метара од ове установе и увијек можемо доћи погледати, а онда то искористим, доводим дјецу и доводићу их и убудуће - истиче Игњатић.

Поставка колоније "Ласта" претходно је била изложена у Добоју. Након Српца, биће представљена у Теслићу.