latinica  ћирилица
22/02/2019 |  12:07 ⇒ 20:10 | Аутор: РТРС

За суфинансирање научно-истраживачког рада 1,2 милиона марака

 Министар за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво Републике Српске Срђан Рајчевић потписао је данас у Бањалуци уговоре са координаторима најбоље вреднованих пројеката према конкурсу за суфинансирање научноистраживачких пројеката за који је издвојено 1.230.000 КМ.

Рајчевић је рекао да ће овим срествима бити суфинасирана 124 пројекта, и то 24 из области инжењерства и технологије, 34 из природних наука, 15 из пољопривредних, 25 из медицинских, 19 из друштвених и седам из хуманистичких.

- Током данашњег састанка имали смо и врло конструктивну и отворену расправу о планираним активностима Министарства - изјавио је Рајчевић новинарима у Бањалуци након потписивања.

Развој нових полимерних адитива за хибридне соларне ћелије високих перформанси”, назив је идеје која је руководиоца студентског програма хемије на Природно-математичком факултету Универзитета у Бањалуци Милицу Балабан сврстало на листу оних којима је ресорно министарство са 13.000 марака одлучило да помогне.

Тим који чине и чланови Универзитета у Токију и Факултета за технологију полимеров из Словеније имају за циљ да уз помоћ нових материјала повећају ефикасност и стабилност соларних ћелија.

- У преводу, ако, на примјер, имате батерију и ако у њу убаците ове честице на којима ми радимо, а за које постоји велика вјероватноћа да ће да функционишу и да успију, рок трајања те батерије ће бити продужен - истиче Балабан.

Помоћ ресорног министарства у висини од 10.000 марака, заслужио је и пројекат доц. др Јелене Крунић са медицинског факултета у Фочи. Она и њен тим планирају да увођењем најновијих средстава у терапији инфицираног канала коријена зуба.

- Са овим проблемом суочава се око 80 одсто становништва, а у појединим случајевима, инфицирани коријен зуба може да проузрокује бројна кардиоваскуларна обољења. Из оваквих пројеката, а надам се да ће такав да буде и мој, произашли су многи магистарстки радови и научна истраживања - додала је Крунић.

Ово није прва година како ресорно министарство кроз финансијску подршку покушава да помогне научно-истраживачки рад. У протеклих пет година за ове намјене издвојено је више од три милиона марака.