latinica  ћирилица
22/02/2019 |  12:58 | Аутор: СРНА

Предмет "Ћамил Рамић и други": Оптужени се изјаснили да нису криви

Петорица оптужених у предмету "Ћамил Рамић и други" изјаснили су се данас пред Судом БиХ да нису криви ни по једној тачки оптужнице која их терети за ратне злочине почињене над 20 заробљених припадника Војске Републике Српске на подручју Горажда и Вишеграда током 1992. и 1993. године.
Суд БиХ - Фото: РТРС
Суд БиХФото: РТРС

Суд БиХ потврдио је 18. јануара оптужницу која, осим Рамића, терети и Мехмедалију Топаловића, Химзу Селимовића, Рамиза Мићиводу и Мустафу Стоврага.

Оптужени се терете да су приликом спровођења ратних заробљеника Војске Републике Српске од мјеста Стрмица до Бродара, у импровизованом војном затвору такозване Армије БиХ у Каоштицима у кући Неџиба Хурема и у просторијама Војно-истражног затвора у згради бившег Зоила у Горажду, поступали супротно правилима међународног хуманитарног права.

Они су оптужени и да су кршили одредбе Женевске конвенције о поступању са ратним заробљеницима одузимањем слободе и другим нечовјечним дјелима сличне природе, учињеним у намјери наношења велике патње или озбиљне физичке или психичке повреде или нарушења здравља.

Суд ће заказати главни претрес у року од 30, а најкасније 60 дана.