latinica  ћирилица
22/02/2019 |  13:38 ⇒ 19:48 | Аутор: СРНА

Рајчевић: Халиловићев став погубан за систем високог образовања

Министар за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво Републике Српске Срђан Рајчевић оцијенио је да став директора Агенције за развој високог образовања и осигурања квалитета у БиХ Енвера Халиловића о акредитовању високошколских установа неће донијети ништа добро систему високог образовања не само у Српској, него у читавој БиХ.

Рајчевић је подсјетио да Халиловић инсистира на доношењу норми које су за Српску спорне, јер садрже нескривену намјеру да акредитацију високошколских установа у Српској врши Агенција за развој високог образовања и осигурања квалитета у БиХ, чиме би била дерогирана надлежност Агенције из Српске.

- Имамо уставне оквире и нећемо одустати од наших права као државотворног ентитета БиХ. То је црвена линија испод које нећемо прећи - поручио је Рајчевић.

Он је навео да са Халиловићем није ступио у контакт, те истакао да не зна има ли више и сврхе контактирати са њим.

- Ми смо у више наврата покушали да постигнемо компромис око овог питања, али није било одзива са друге стране. Ми из Републике Српске дали смо све од себе да постигнемо компромис, како систем високом образовања не би трпио било какве штете и посљедице, а сада је све на Савјету министара - истакао је Рајчевић.

Он је додао да нада да ће Савјет министара и делегације ЕУ у БиХ имати слуха да би овај проблем био превазиђен.

Подсјећамо, Рајчевић је јуче упозорио да цијелокупан систем високог образовања у БиХ може остати парализован ако не буде испоштован рок Делегације ЕУ у БиХ да до 31. марта буде извршено реакредитовање високошколских установа како би биле уписане у регистар БиХ /који води Агенција на нивоу БиХ/. Он је појаснио да процес реакредитације јавних високошколских установа у Српској није ни започет због одбијања Халиловића да разговара.

Халиловић тврди да Агенција за развој високог образовања и осигурања квалитета у БиХ и он не настоје пренијети надлежности у области акредитовања високошколских установа са ентитетског на ниво БиХ јер за то не постоје никакви инструменти.

- Ако је нешто учињено у том погледу, урађено је приликом доношења оквирног Закона о високом образовању БиХ 2008. године - рекао је Халиловић он.

Халиловић је навео да Рајчевић не дозвољава агенцији на нивоу БиХ да учествује у акредитацији високошколских установа /што јој је надлежност/, осим да извршава налоге и дописе Агенције за акредитацију високошколских установа Српске.

- То је за нас неприхватљиво - каже Халиловић.