latinica  ћирилица
22/02/2019 |  14:07 ⇒ 14:21 | Аутор: СРНА

Награда "Радоје Домановић" Путниковићу и Стојановићу

Књижевницима Радомиру Путниковићу и Момчилу Стојановићу данас је у Удружењу књижевника Србије уручена награда "Радоје Домановић" за укупан допринос српској књижевној сатири.
Удружење књижевника Србије - уручење награда - Фото: СРНА
Удружење књижевника Србије - уручење наградаФото: СРНА

За најбољу књигу сатире на српском језику објављену прошле године равноправно су награђени сатиричар из Бора Милен Миливојевић и књижевник из Београда Вукоман Бошковић.

Миливојевић је објавио књигу афоризама "Нама не свиће ни кад устанемо", а Бошковић књигу "Афоризми".

Признање "Екселенција сатире" за најбоље стране сатиричаре у прошлој години припало је предсједнику Московског клуба афористике Сергеју Сидорову, књижевнику из Никшића Драгану Копривици и сатиричару из Македоније Милету Ђорђиоском.

Ово признање припало је и афористичару Анџеју Мајевском из Пољске и књижевнику из Скопља Христу Петреском.

За научно-теоријски допринос сатиричној књижевности признање је припало психологу и књижевном критичару Жарку Требјешанину.

Копривица је истакао да му представља велику част што је добитник значајаног признања Удружења књижевника Србије, док су на свечаности прочитане поруке Сидорова и Мајевског, који су се захвалили и за звање "екселенција сатире".

На свечаности су причитани и неки од афоризмама лаурета који су добили плакете и ликовни портрет Радоја Домановића.

О добитницима је одлучивао жири у саставу Радомир Андрић, Милован Витезовић, Петар Жебељан, Витомир Теофиловић, Слађана Митровић, Радослав Тилгер и Александар Чотрић.

Радоје Домановић сматра се творцем српске алегорично-сатиричне приповијетке, а његова дјела су и данас актуелна. Рођен је 16. фебруара 1873. године у Овсишту у близини Крагујевца, а умро 17. августа 1908. године у Београду.