latinica  ћирилица
22/02/2019 |  14:12 | Аутор: СРНА

Симић: Срби у ФБиХ се осјећају несигурно

Предсједник Савеза општинских удружења избјеглих и расељених Републике Српске Игњат Симић рекао је данас у Сарајеву да федералне власти чине све да се Срби у ФБиХ осјећају несигурно и да му се "понекад чини да већа права уживају илегални мигранти који су преплавили БиХ, него Срби повратници у ФБиХ".
Ђорђе Радановић и Игњат Симић - Фото: СРНА
Ђорђе Радановић и Игњат СимићФото: СРНА

Симић је указао на тежак положај српског народа који је одлучио да живи или да се врати на подручје ФБиХ.

Он је истакао да би Срби били веома задовољни када би у ФБиХ уживали макар 50 одсто права која Бошњаци и Хрвати имају у Републици Српској.

Према његовим ријечима, опустошена и разорена српска насеља и након 24 године "красе" локалне заједнице у ФБиХ, на чијој територији је уништено или оскрнављено око 80 одсто српске имовине, цркава, гробаља.

Он је истакао да у ФБиХ нема ниједна општина у којој нема порушених српских насеља или "латентних административних препрека" које стоје на путу остваривања основних људских права припадницима српког народа.

"Само још недостају табле на којима пише `Забрањен повратак Срба у ФБиХ`", додао је Симић на конференцији за новинаре који је организовао Савез српских удружења у ФБиХ.

Он је позвао институције власти у ФБиХ и Републици Српској, као и медије да се са већом пажњом усмјере ка рјешавању статусних питања Срба у ФБиХ, који у све већој мјери размишљају о одласку у иностранство у потрази за бољим животом, достојним човјека.