latinica  ћирилица
22/02/2019 |  15:21 | Аутор: СРНА

Трамп узвраћа ударац Калифорнији

Амерички предсједник Доналд Трамп жели да повуче више од три милијарде долара уложених у пропали пројекат супербрзе жељезнице у Калифорнији и та средства преусмјери у подизање зида на граници са Мексиком.
Доналд Трамп (Фото: newyorker.com) -
Доналд Трамп (Фото: newyorker.com)

Министарство саобраћаја САД проучава законске регулативе за враћање 2,5 милијарди долара из савезне државе Калифорније у амерички савезни буџет.

Средства су већ била утрошена за супербрзу жељезничку пругу у Калифорнији, наводи "Њујорк тајмс".

Трампова администрација повлачи и гаранцију од 929 милиона долара, додијељених Управи за супербрзе жељезнице Калифорније.

Гувернер Калифорније Гевин Њусом наводи да је пројекат пропао због прекорачења средстава и многих застоја.

Међутим, умјесто да обустави цијели пројекат, он је изјавио како ће се држава концентрисати на завршетак изградње жељезничке линије у дужини од 171 миље /275,2 километра/, од Мерцеда до Бакерсфилда.

Одлука о повлачењу ових средстава, као и оних додијељених из савезног буџета, донесена је већ сљедећи дан, након што је Калифорнија, заједно са 15 других америчких савезних држава, покренула судску тужбу против Трампове одлуке о проглашењу ванредног стања.

Трамп је упозорио да овај пројекат омета изградњу зида са Мексиком.

Амерички предсједник поручује да "пропали пројекат брзог воза у Калифорнији, гдје је прекорачење средстава свјетски рекорд, стотине пута скупљи од неопходног зида према Мексику".

Трамп је одбацио могућност импичмента, односно смјене са предсједничког положаја, поручивши да је "сувише успјешан предсједник".