latinica  ћирилица
22/02/2019 |  15:22 ⇒ 17:35 | Аутор: СРНА

Тимови за подршку посјетили 180 компанија у Српској

Тимови формирани у оквиру Програма постинвестиционе подршке посјетили су у Републици Српској око 180 компанија које запошљавају 14.000 лица и имају улагања изнад 700 милиона КМ са циљем да на лицу мјеста установе њихове проблеме у пословању и сагледају могућности отклањања баријера, истакнуто је данас уочи састанка министра привреде и предузетништва Српске Вјекослава Петричевића са представницима Сарадничке мреже.

Петричевић је навео да тај пројекат подршке постоји од 2013. године и да је тада у оквиру пилот-пројекта било укључено 10 општина, а данас Сарадничку мрежу чини 27 локалних заједница из Српске.

Он је рекао новинарима у Бањалуци да су тимови одређени са нивоа Републике и локалних заједница са циљем да се кроз локални и републички ниво омогући постинвестициона подршка инвеститорима у Српској.

Петричевић је подсјетио да је прошле године у Српској усвојен закон о страним инвестицијама који је страним инвеститорима омогућио исти третман као и домаћим.

Помоћник министра у ресору за економску сарадњу Министарства привреде и предузетништва Слободанка Дубравац рекла је да су тимови у оквиру овог пројекта посјетили око 180 компанија које запошљавају 14.000 лица и имају улагања изнад 700 милиона КМ.

Према њеним ријечима, проблеми и потешкоће у пословању се евидентирају и о томе се обавјештавају надлежне институције и установе.

Она је навела да је кроз овај програм могуће јачати и капацитете локалних заједница.

- Његова суштина није у додјели средстава, него у константном системском дијалогу републичког и локалног нивоа са пословном заједницом да инвеститоре, садашње и потенцијалне не оставимо саме, него да на конкретним примјерима видимо шта је то шта можемо да помогнемо да би они овдје остали и проширили пословање - навела је Дубравчева.