latinica  ћирилица
22/02/2019 |  15:29 ⇒ 17:48 | Аутор: РТРС

Зворник: Шта са старим грађевинама које су постале ругло града?

Свега неколико мјесеци, мало добре воље и заједничке сарадње представника етажних власника и Градске управе, потребно је да предратне оронуле куће и зграде доживе трансформацију и рестаурацијом фасада и кровова поврате првобитни сјај. У Зворнику то није случај, па су многе старе грађевине, постале ругло града и опасност по безбједност, а једно од најчешћих питања грађана јесте - каква је њихова судбина?

Вишегодишњи апели Градске управе власницима старих објеката да уреде своје објекте, остали су безуспјешни. Годинама неколико десетина трошних објеката нарушава изглед центра града и безбједност пролазника. Власници нису жељели пред камеру, али јесу грађани пролазници који истичу да би требало нешто предузети - или рушити или обновити.

Прије неколико година донесена је и одлука којом се регулише статус ових објеката, а која је у складу са законским прописима. Осим неријешених имовинско-правних односа, проблем представља и то што је тешко ступити у контакт са појединим власницима. За објекте за које није могао бити утврђен стварни власник, одређени су правни заступник и вјештак грађевинске струке који ће донијети коначну одлуку о њиховој судбини.

- Двије, три локације су нам јако спорне гдје би требало одмах реаговати. Пробаћемо још једном доћи до власника тих кућа, а уколико не, приступићемо њиховом санирању. Уколико буде рјешавања судских спорова, ми смо спремни на то, јер првенствено нам је циљ безбједност наших суграђана - изјавио је замјеник градоначелника Зворника Бојан Ивановић.

За оронуле објекте двије су могућности - реконструкција или рушење. Друга, по свој прилици слиједи и у случају Андрашеве виле, објекта старог више од сто година.