latinica  ћирилица
22/02/2019 |  15:32 ⇒ 17:47 | Аутор: РТРС

Економски факултет у И. Сарајеву и Завод за запошљавање потписали меморандум

Меморандум о сарадњи Завода за запошљавање Републике Српске и Економског факултета Универзитета у Источном Сарајеву, који је данас потписан на Палама, пружиће подршку младима у запошљавању и самозапошљавању, учешћу у пројектима и студентским праксама.

Директор Завода за запошљавање Републике Српске Мирослав Вујичић рекао је новинарима да је Меморандумом дефинисана сарадња с циљем запошљавања младих и пружања стручне праксе студентима.

Он је додао да је разговарано о могућностима стварања пословних инкубатора, односно идеји Економског факултета, у којој ће Завод партиципирати кроз своје пројектне фондове.

- Циљ Завода јесте да форсирамо младе да покрећу бизис кроз самозапошљавање - истакао је Вујичић.

Декан Економског факултета Универзитета у Источном Сарајеву Радомир Божић захвалио је Вујичићу што је препозната потреба сарадње двије институције да би студенти стечено знање примјењивали у пракси.

- Меморандум садржи клаузулу која каже да ћемо у подручјима од заједничког интереса сарађивати, а то је да прилагодимо наше наставне садржаје потребама тржишта рада, што ће младима омогућити да се запошљавају - рекао је Божић.

Према ријечима Божића, од Завода Српске очекују се повратне информације о томе која знања и вјештине треба да имају дипломирани студенти Економског факултета и да се у том смислу прилагођавају програми.

- Желимо да на бази повратне информације прилагођавамо квалитет наших дипломираних студената, те да се кроз заједничке активности брже и лакше запошљавају на различитим пословима. Прије свега, мисли се кроз развој властитих пословних идеја и самозапошљавања - рекао је Божић.

Он је навео да је Факултет покренуо активност која је названа "Студенски предузетнички инкубатор" гдје је данас разговарано са првом групом пријављених кандидата, и то са студентима, као и оним који су дипломирали али су још незапослени, те средњошколцима.

Божић истиче да идеја инкубатора јесте да помогне студентима у развоју њихових пословних идеја, да их међусобно повезују са контактима које Факултет има са пословном заједницом, институцијом попут Завода за запошљавање, са финансијским сектором.