latinica  ћирилица
22/02/2019 |  15:49 | Аутор: СРНА

Харадинај: Нема укидања царинских стопа

Премијер самопроглашеног Косова Рамуш Харадинај поручио је високом представнику ЕУ за спољну политку и безбједност Федерики Могерини да уопште не планира наставак дијалога ако је услов за то да Приштина укине царинске стопе на робу из централне Србије и БиХ.

Он је за приштинске медије рекао да неће дозволити да услов за наставак дијалога буде укидање царинских стопа на робу из БиХ и централне Србије.

- Царинске стопе су важније од дијалога и оне никада неће бити укинуте, тако да уколико неко очекује њихово укидање као услов за наставак дијалога мора да се то неће десити и да дијалога неће бити - истакао је Харадинај.

Он је позвао Могеринијеву да одустане од условљавања наставка дијалога јер Приштина не прихвата, како је навео, да услов Србије за наставак дијалога буде укидање царинских стопа.

Стопроцентне царинске стопе на робу из БиХ и централне Србије уведене су прије 91 дан и како је рекао министар трговине, туризма и телекомуникација у Влади Србије Расим Љајић српска привреда трпи штету у износу од 33 до 36 милиона евра на мјесечном нивоу.