latinica  ћирилица
22/02/2019 |  17:38 ⇒ 17:39 | Аутор: СРНА

Гајанин: Укључити академску заједницу у проблематику ријетких болести

Ректор Универзитета у Бањалуци Радослав Гајанин истакао је да је потребно да се и академска заједница укључи у активности којима је циљ да побољшају третман пацијената обољелих од ријетких болести и разумијевања њихових породица.
Радослав Гајанин, ректор Универзитета у Бањалуци - Фото: РТРС
Радослав Гајанин, ректор Универзитета у БањалуциФото: РТРС

Гајанин је данас у Бањалуци рекао да постоје могућности и капацитети да се преко Универзитета оствари сарадња свих релевантних институција укључених у ове активности.

Он је, обраћајући се учесницима Конференције о ријетким болестима, одржане на бањалучком Факултету политичких наука, рекао да Универзитет подржава све активности које реализује Савез за ријетке болести Републике Српске.

"У наредном периоду предлажемо да заједнички радимо на успостављању адекватног модела сарадње између чланица Универзитета, као што су Медицински факултет, Филозофски факултет - Студијски програм психологија, као и Универзитеског клиничког центра Српске, да би наши студенти у процесу образовања стицали адекватна теоријска, а посебно практична знања о ријетким болестима", рекао је Гајанин.

Предсједник Савеза за ријетке болести Републике Српске Биљана Котур рекла је Срни да је циљ ове конференције подизање свијести људи о потреби да се о ријетким болестима едукује шира струка.

"Већ дужи период спроводимо активности којима пружамо подршку породицама чији чланови болују од ријетких болести и примјетна је потреба да се цјелокупно друштво више информише о овој проблематици, а један од начина је и да она буде више заступљена у образовању", рекла је Котурова.

Према њеним ријечима, у Републици Српској има око 470 пацијаната обољелих од ријетких болести, регистрованих у Центру за ријетке болести Српске.

Конференцији "Побољшање квалитета живота породица са ријетким болестима Српске кроз процес образовања будућих стручних радника" присуствовали су и министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Ален Шеранић, декан Медицинског факултета Универзитета у Бањалуци Ранко Шкрбић, те представници других релевантих образовних и здрваствених институција, као и представници града Бањалука.