latinica  ћирилица
22/02/2019 |  18:15 ⇒ 19:53 | Аутор: РТРС

Рок истиче - ко има надлежност за реакредитовање високошколских институција?

Директор Агенције за развој високошколског образовања и осигурања квалитета у БиХ Енвер Халиловић оптужио је министра за високо образовање Републике Српске Срђана Рајчевића да блокира рад ове Агенције.

Рајчевић се, каже, држи одлуке Владе Републике Српске из 2016. којом је представницима Срба у Управном одбору агенције забрањено да усвоје јединствени акт за акредитацију свих високошколских установа у БиХ. Министар Рајчевић и данас упозорава: Халиловић инсистира на доношењу норми, које су за Српску спорне, чиме би била дерогирана надлежност Агенције из Републике Српске.

Рајчевић не дозвољава Агенцији на нивоу БиХ да учествује у акредитацији високошколских установа, тврди директор бх. агенције за развој високошколског образовања Енвер Халиловић. Засметало му је и то што се Рајчевић држи одлуке Владе Српске из 2016. године којом је спријечено доношење јединственог акта на нивоу БиХ за акредитовање универзитета. Каже да ту није ријеч ни о каквом преносу надлежности.

Халиловић је навео да Рајчевић не дозвољава агенцији на нивоу БиХ да учествује у акредитацији високошколских установа /што јој је надлежност/, осим да извршава налоге и дописе Агенције за акредитацију високошколских установа Српске.

По ријечима Халиловића, Савјет министара је два пута обавезивао бх. Агенцију да донесе јединствен акт на заједничком нивоу. То није урађено због поменутог закључка Владе, којег се Рајчевић и данас држи. Наводи и да су у Европској делегацији рекли да универзитети без акредитације не могу да конкуришу за програме `Еразмус плус`, који доносе приходе јавним универзитетима. Међутим, од Халиловићевог става ограђује се његов замјеник Слободан Станић. За разлику од свог шефа, увјерен је да времена за постизање договора још има и да Халиловић чини још један и низу погрешних корака.

- У уторак, 19. фебруара, имали смо важан састанак са представницима Републике Српске на којем се осјетило да постоје елементи за постизање компромиса у овом важном тренутку, а то није препознато, нити искориштено да се усмјери у рјешавање проблема - изјавио је Станић.

У Агеницији за акредитацију високошколских установа Српске кажу да је Република Српска доставила свој приједлог чланова Комисије за акредитацију, али да то Агенцији на нивоу БиХ не одговара. Они заправо желе да им се доставе имена, па да онда они бирају ко ће бити чланови за Акредитацију, што уопште није у складу са Законом и чиме се условљава и читав процес. Министар Рајчевић и данас понавља: било је покушаја да се постигне договор, али Халиловић одбија да о томе разговара.

- Ми имамо уставне оквире и нећемо одустати од наших права као државотворног ентитета. То је црвена линија испод које нећемо прећи - категоричан је министар.

Рајчевић и данас понавља да цјелокупан систем може бити парализован ако се не испоштује рок Делегације ЕУ да до 31. марта буде завршено реакредитовање установа које би онда биле уписане у регистар који води Агенција на нову БиХ.