latinica  ћирилица
22/02/2019 |  18:47 ⇒ 19:41 | Аутор: СРНА

Кошарац: Пронаћи најмањи заједнички садржилац за формирање власти

Предсједавајући Клуба посланика СНСД у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Сташа Кошарац увјерен је да ће бити пронађен најмањи заједнички садржилац заједничког дјеловања политичких компоненти из Републике Српске и Федерације БиХ за конституисање заједничких органа.
Сташа Кошарац - Фото: РТРС
Сташа КошарацФото: РТРС

Кошарац је рекао да предсједник СНСД-а и предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик у Предсједништву ради све да деблокира процес конституисања власти БиХ у складу са Уставом и законима, али да опструкција постоји и у парламенту, гдје није изабрано руководство Комисије за избор Савјета министара.

Констатујући да је формирање власти на нивоу БиХ давно требало бити завршено, Кошарац је као одговорне за кашњење у овом процесу означио СДА.

- Потпуно је јасно да /предсједник СДА Бакир/ Изетбеговић очекује формирање власти у ФБиХ - рекао је Кошарац за Н1 телевизију.

Према његовим ријечима, за СНСД као изборног побједника у Републици Српској важно је да власт на нивоу БиХ формирају изборни побједници у Српској и ФБиХ.

- Ту није ријеч о коалиционом споразуму него једноставно математичкој формули на који начин би власт била најфункционалнија и најефикаснија - прецизирао је Кошарац.

Он је истакао да је СНСД показао одговорност према бирачком тијелу у Републици Српској формирањем власти у Српској и израженом спремношћу да уђе у процес конституисања власти на нивоу БиХ.

- Тамо гдје смо могли да утичемо, то смо урадили - сви органи власти у Републици Српској функционшу - рекао је Кошарац.

Он је додао да се напори СНСД-а да се конституише власт на нивоу БиХ тумаче различито.

- СНСД је заинтересован за конституисање власти на заједничком нивоу, али није оптерећен - истакао је Кошарац.

Коментаришући условљавање СДА да се усвоји Годишњи наационални план, па потом да се приступи именовању предсједавајућег Савјета министара, Кошарац је подсјетио да је Народна скупштина Републике Српске донијела Резолуцију о војној неутралности, што ће СНСД и испоштовати.

- Мислим да је то врло јасна тема о којој се нећемо моћи лако сложити без обзира што је неко ставља на листу приоритета -поручио је Кошарац истичући потребу да се у БиХ афирмише неопходност да су легитимно изабрани представници аутентични и да могу да представљају народ.