latinica  ћирилица
22/02/2019 |  19:51 | Аутор: СРНА

Због техничких проблема данас нису враћени мигранти у касарну Ушивак

У касарну Ушивак код Сарајева данас није враћено 250 миграната из Унско-санског кантона, како је било планирано, изјавио је министар безбједности у Савјету министара у техничком мандату Драган Мектић, те додао да то вјероватно није реализовано због техничких проблема.
Драган Мектић - Фото: РТРС
Драган МектићФото: РТРС

- Имали смо информацију да ће то бити данас реализовано, али вјероватно није због техничких проблема. Ништа друго и другачије се не може догодити. Ти мигранти ће бити враћени у касарну Ушивак - рекао је Мектић и подсјетио да је одлуку о враћању миграната у ову касарну у уторак, 19. фебруара, донио Оперативни штаб за питање миграција у БиХ.

Мектић је појаснио да ће у Унско-сански кантон ући онолико миграната колико има капацитета у прихватним центрима, те да ће вишак бити распоређен у друге центре, преноси портал "Вијести".

Осврћући се на најаве да ће нови талас миграната кренути на прољеће, он је поновио да се очекује да ће један број њих на прољеће доћи у БиХ, те додао да то није проблем само БиХ, већ свих оних које се налазе на путу од Турске и Грчке према западној Европи.

Према његовим ријечима, безбједносне службе у БиХ воде рачуна и о безбједносном аспекту, те покушавају утврдити да ли се међу мигрантима налазе и особе које се могу довести у везу са тероризмом или су ратовале у оквиру "Исламске државе".

Мектић је похвалио рад ових служби у протеклом периоду јер су идентификовале и под надзор ставиле шест миграната.

- БиХ је једина земља на тој рути која је до сада идентификовала одређени број таквих лица. Мислим да је то похвално и може бити добар примјер како треба радити. Та лицу су прошла кроз многе државе, а нису била откривена. Све те државе су као и БиХ, чланице Глобалне антитерористичке коалиције - истакао је Мектић.

Према његовим ријечима, када се заврши комплетна оперативна обрада, видјеће се шта ће даље бити учињено са тим лицима.