latinica  ћирилица
22/02/2019 |  21:01 ⇒ 21:02 | Аутор: СРНА

У јуну у Брчко дистрикт стиже 50 малишана са Космета

У Брчко дистрикт у јуну ће доћи 50 малишана са Косова и Метохије које ће брчанске породице угостити на седам дана, а тим поводом вечерас је одржана јавна трибина са предсједником Одбора за помоћ Србима на Косову и Метохији Милорадом Арловом.
Брчко - Арлов јавна трибина - Фото: СРНА
Брчко - Арлов јавна трибинаФото: СРНА

Арлов је на трибини, одржаној у просторијама Српског просвјетног и културног друштва "Просвјета", упознао Брчаке, чланове "Просвјете" и породице које ће угостити малишане са пројектом "Спојимо дјецу Косова и Метохије и Републике Српске".

- Вечерас смо ту да породице и грађане у Брчко дистрикту упознамо са ситуацијом на Космету и овим пројектом пошто је Брчко први пут домаћин - рекао је Арлов и захвалио СПКД "Просвјета" и породицама из Брчко дистрикта које ће примити малишане у своје домове.

Он је рекао да је ово осма година како се пројекат успјешно реализује, а у јуну ће у Републику Српску доћи око 1.050 гостију са Косова и Метохије.

- Доћи ће око 920 ученика, у пратњи око 80 просвјетних радника. Међу њима ће бити и дјеца са потешкоћама у развоју у пратњи родитеља - рекао је Арлов и додао да је ријеч о дјеци из три школе доби од 11 до 14 година.

Арлов је истакао и да је ове године посјета најмасовнија, а малишани са Космета посјетиће 18 локалних заједница широм Републике Српске.

Предсједник СПКД "Просвјета" Драган Томић изразио је задовољство због тога што ће Брчко по први пут учествовати у овом пројекту.

- Брчко ће први пут бити домаћин малишанима са Космета из општине Обилић и овим путем позивам родитеље који нису стигли да се пријаве да дођу у просторије "Просвјете" да то учине - рекао је Томић.

Он је истакао да се пријавио велики број породица, али да има још неколико мјеста, тако да до краја фебруара имају прилику да се јаве како би прихватили малишане са Космета.

Цвијан Пајкановић и Слободанка Ристић су Брчаци који ће угостити по двоје малишана са Косова и Метохије.

- Моја породица се одлучила да прими двоје дјеце, толико имамо простора да их квалитетно угостимо. Осим хуманости, осјећамо и неку врсту обавезе да то урадимо, јер смо и ми били у таквој ситуацију током рата и нас је неко примио у Београду - рекао је Пајкановић.

Слободанка Ристић је рекла да жели да проведе седам дана са дјецом, да их одведе на лијепа мјеста у Брчком.

- Желим да проведу вријеме са мојим пријатељима, са мојим родитељима, колегама и заиста се радујем томе - рекла је Ристићева.