latinica  ћирилица
22/02/2019 |  21:02 ⇒ 21:03 | Аутор: СРНА

Представљена књига "Споменар вечним српским пријатељима"

Књига "Споменар вечним српским пријатељима" аутора Драгана Милошевића из Београда представљена је вечерас у Културном центру у Градишци.
Градишка: представљена књига "Споменар вјечним српским пријатељима" - Фото: СРНА
Градишка: представљена књига "Споменар вјечним српским пријатељима"Фото: СРНА

Милошевић је рекао да је овом књигом желио да заокружи трилогију посвећену феномену заборава код српског народа, о чему је писао и у књигама "Народни будилник" и "Хероине Србије - Вековник".

Он је навео да је у претходне двије књиге писао о знаменитим Србима и значајним догађајима из српске историје, а да је у овој књизи приказао биографије и дјела 80 странаца који су на различите начине и својим личним ангажманом уградили себе у националну историју Срба.

Милошевић је истакао да су Срби и у тешким тренуцима своје историје, у свим ратовима за слободу, имали пријатеље у другим државама, па чак и у онима против којих су ратовали.

- Међу 80 српских пријатеља о којима говорим у књизи су представници 26 народа из европских држава, Америке и Аустралије. Највише је Руса, њих 20, а разлог за то је навео славни руски режисер Никита Михалков који каже да су Руси и Срби били браћа кроз историју, од времена Светог Саве, Ивана Грозног, Петра Великог, кроз Први и Други свјетски рат, па све до данашњих дана - рекао је Милошевић.

Промоцију књиге "Споменар вечним српским пријатељима" организовали су Културни центар и Удружење жена и породица из Градишке.

Предсједник овог удружења Десанка Рађевић каже да ова књига није писана да би се прочитала и одложила у витрину, него треба да стоји на столу, да је читаоци листају и подсјећају се на истине које су дуго биле заборављене.

- То је књига коју треба да има свака породица и да остане будућим генерацијама Срба, да сазнају истину која говори о томе колико је српски народ вољен и цијењен - нагласила је Рађевићева.

О књизи "Споменар вечним српским пријетељима" говорио је и рецензент Томислав Кресовић.