latinica  ћирилица
23/02/2019 |  09:56 ⇒ 12:46 | Аутор: Агенције

Они одлучују ко ће сутра добити Оскара

Ове године су за Оскаре, награде америчке Академије филмских умјетности и науке, чија је свечана 91. додјела сутра увече у Лос Анђелесу, гласала 7.902 представника филмске индустрије.

Сви гласачи за Оскара су чланови Академије чије је сједиште у Лос Анђелесу. Гласачи морају да буду "остварени" стручњаци у кинематографији и представници су 17 области филмске индустрије. То су глумци, редитељи, продуценти, сценаристи, костимографија и разни техничари.

Чланови Академије су раније имали доживотно право на гласање, али је 2016. године ограничен период на десет година који може да се обнови. Та мјера је уведена како би се избјегло да они који су у међувремену напустили филмску индустрију, наставе да гласају.

Академија је дуго била дискретна о списку својих гласача, који с друге стране нису у обавези да крију да су чланови те институције.

Послије неколико година критика о саставу чланова који не одражавају разноликост друштва, Академија је 2016. навела да око 90 одсто чланова чине бјелци, а 76 одсто мушкарци. Просјечно доба гласача је било 63 године. Те исте године, Академија, на мети критика, саопштила је да ће до 2020. удвостручити број жена и представника етничких мањина.

Академија је прошле године позвала више од 900 нових чланова, а 49 одсто њих су жене и представници етничких мањина. Ипак, Академију и даље чини 69 одсто мушкараца и 84 одсто бјелаца.

Сви гласачи у зависности од своје бранше гласају за одређене категорије, глумци за глумце или редитељи за редитеље.

За одређене категорије као што је избор најбољег страног или анимираног филма, формирају се специјални комитети.

Сви чланови поред своје бранше морају да гласају у категорији најбољег филма.

Од 24 категорије за 23 се гласа тако што је онај који добије највише гласова побједник. Међутим, за најбољи филм се гласа другачије и у неколико кругова.

Сваки гласач је позван да направи списак номинованих филмова. Филм који се у неколико кругова гласања највише појављује на првом мјесту списка гласача је побједник.

Фаворити - "Рома" и "Миљеница"

Ове године фаворити су филмови "Рома" (Рим) мексичког редитеља Алфонса Куарона и "Тhe Favourite" (Миљеница) Грка Јоргоса Лантимоса. Та два филма су добила највише, по десет номинација за ту престижну филмску награду.

Церемонија ће као и сваке године бити одржана у позоришту Долби у Лос Анђелесу.