latinica  ћирилица
23/02/2019 |  11:34 ⇒ 12:41 | Аутор: РТРС

Пољопривредници у Брчком повећавају производњу неповратним средствима ЕУ

Пољопривредници и у Брчком имаће могућност да повећају производњу неповратним средствима од 1,750 милиона КМ из претприступних фондова ЕУ. То је само експеримантално, послије чега ће услиједити додјела преосталог дијела средстава у укупном износу од 30 милиона КМ. Добра шанса за велике и мање произвођаче, тврде фармери и пчелари.

Дугогодишњи пчелар из Брчког Никола Керезовић, задовољан је јер ће озбиљнији проивођачи меда након добијања средстава имати могућност да своју производњу увећају, а да то не захтијева њихова додатна угагања.

- Претпостављам да ће средства бити довољна да човјек може купити и камион, неку опрему, врцаљке, хладњаче, контејнере и друге ствари, мсилим да је то веома добро и корисно - каже Керезовић.

Шанса је то за већину произвођача, посебно за оне који испуњавају прописане услове за та средства, кажу неки од највећих произвођача меса у Републици Српској.

Горан Митровић из Доњег Жабара ову понуду ће објеручке прихватити, јер садашњу производњу од 2.500 јунади годишње жели да повећа на око 3.500 грла, и да задржи постојећу производњу свиња од 10.000 комада годишње.

- 30 милиона КМ су укупна планирана средства, сада ће бити исплаћено око два милиона, послије чега ће вјероватно бити расписан сљедећи позив за преостала средства - истиче Митровић.

У првој додјели средстава појединац највише може да добије од 90 до 190.000 КМ, ако у пројекат уложи својих 40 одсто средстава.

- У принципу пише се бизнис - план и калкулације, ако су оне оправдане, уколико нису, што комисија процијени, она не дозвољава да фармер улази у неки посао, гдје унапријед неће бити успјеха - појашњава Зоран Гајић, шеф Одјељења за пољопривреду у Влади Дистрикта Брчко.

Заинтересовни већ могу да конкуришу путем електронске поште, након чега ће услиједити анализа пројеката.

Средства се дају за производњу житарица, уљарица, пчеларство, засаде винове лозе, производњу млијека и млијечнох производа и свих врста меса.