latinica  ћирилица
23/02/2019 |  12:35 ⇒ 12:47 | Аутор: ТАНЈУГ

Почео 47. Фест, посвећен Душану Макавејеву

Аргентински глумац Чино Дарин отворио је синоћ у Сава Центру 47. Међународни филмски фестивал - Фест, у оквиру кога ће, под слоганом "Без заштите", до 3. марта бити приказано 125 филмова у 13 биоскопских дворана.
Отворен 47. Фест  (Foto:Tanjug / Sava Radovanović) -
Отворен 47. Фест (Foto:Tanjug / Sava Radovanović)

Дарин, који игра у филму "Црни анђео" Луиса Ортеге, који је уврштен у главни програм Феста, рекао је да се први пут нашао пред толиким бројем људи који су се окупили због филма и честитао организаторима на томе.

Фест је ове године посвећен великом редитељу Душану Макавејеву коме је постхумно додијељен Београдски побједник за изузетан допринос филмској умјетности.

Признање је из руку умјетничког директора Феста Југослава Пантелића примила глумица Анита Манчић, која је играла у Макавејевом филму "Горила се купа у подне".

- Мак, знамо да си спријечен да вечерас примиш Београдског побједника. Замишљамо да кажеш ово: Ја изгледа нећу доживјети ову побједу, али ви остали побједу сигурно заслужујете. Слобода или ништа - рекла је Манчићева.

Громогласан аплауз публике заслужила је и прва добитница Београдског побједника за изузетан допринос филмској умјетности, Милена Дравић, која нас је напустила између два издања Феста, а на чији лик и дјело је подсјетио Пантелић.

Он је истакао да Фест има своје симболе, али да је и сам симбол Београда и као такав мора да буде сачуван и да се развија, јер нас "он учи, омогућава да погледамо филмове које иначе не можемо видјети у биоскопима којима доминирају пљачкаши благајни".

- Неки ће на Фесту открити ауторе које ће завољети, а неки ће гледати филмове по којима ће памтити ову годину - рекао је Пантелић.

Након свечаног отварања приказан је филм "Миљеница" Јоргоса Лантимоса, који има 10 номинација за Оскара.

Публика ће до 3. марта имати прилику да види више од 100 премијерних филмова у 11 програмских цјелина, а међу гостима биће и редитељ и глумац Рејф Фајнс коме ће данас у Сава Центру прије пројекције филма "Бијела врана" бити уручен Београдски побједник за досадашње стваралаштво.

Главни такмичарски програм обухватиће 14 филмова, а о најбољима ће одлучивати хрватски глумац Горан Богдан, српски редитељ Бојан Вулетић, хрватска глумица Сања Вејновић, румунска редитељка Јоана Уричару и српска глумица Нада Шаргин.

У такмичарском програму "Српски филм (Србија и пријатељи)" биће прикано 13 остварења, српских већинских и мањинских копродукција, а у жирију су филмолог из Кине Јао Ванг, српски редитељ Лазар Бодрожа, српски глумац Милан Марић, директор Хрватског аудиовизуелног центра Даниел Рафаелић и умјетнички директор фестивала у Хамбургу Алберт Видершпил.

Фест ће затворити остварење "Они" Паола Сорентина.