latinica  ћирилица
23/02/2019 |  13:08 ⇒ 13:08 | Аутор: Агенције

Венецуела затворила границу с Колумбијом

Влада Венецуеле је одлучила да привремено затворити границу са Колумбијом због "озбиљних и незаконитих пријетњи" те земље.

Потпредсједница Венецуеле Делчи Родригез написала је на свом Твитер налогу да су привремено затворена три прелаза према Колумбији због "озбиљних и незаконитих пријетњи миру у Венецуели".

Венецуела је раније затворила границу и са Бразилом. На подручју у близини границе Венецуеле са Бразилом синоћ је дошло до сукоба између венецуеланске војске и локалних становника у којем је погинула једна, а повријеђен велики број особа.

Опозициони посланик из тог подручја је на друштвеним мрежама објавио да је у сукобу који се догодио у мјесту Гран Савана погинула једна жена.

Венецуела је погођена протестима од 10. јануара, када је предсједник Николас Мадуро положио заклетву за други мандат након избора које је опозиција бојкотовала.

Напетост се додатно повећала када се опозициони лидер Хуан Гваидо 23. јануара прогласио за в.д. предсједника, што су подржале САД и многе европске и латиноамеричке државе.

Русија, Турска, Кина, Иран, Боливија и Мексико подржавају Мадура.