latinica  ћирилица
23/02/2019 |  13:25 | Аутор: Агенције

Арктик ће бити "Блиски исток" 21. вијека

САД су обећала да неће дозволити доминацију Русије и Кине на Арктику.
"Врата Арктика" на нафтом пољу Јамал (Фото: media.nakanune.ru) -
"Врата Арктика" на нафтом пољу Јамал (Фото: media.nakanune.ru)

Истовремено, руски експерти упозоравају да борба за арктички регион тек предстоји и да би он могао да се претвори у "Блиски исток" 21. вијека.

Командант америчке ратне морнарице у Европи и Африци Џејмс Фого је изјавио да САД неће дозволити Русији и Кини да доминирају Арктиком и да контролишу Сјеверни морски пут.

Према његовим ријечима, Арктик и Сјеверни морски пут би требало подједнако да користе све земље Арктичког савјета и на тај регион нико не може да претендује.

- Русија сматра Арктик својом територијом. Међутим, он је у ствари међународна територија и ми смо заинтересовани да она остане слободна и отворена за све - рекао је Фого.

Истовремено, додао је да америчке компаније нису заинтересоване за коришћење Сјеверног морског пута, јер је његова дубина премала за америчке бродове.

Арктик је интересантан првенствено због својих природних ресурса, прије свега нафте и гаса и могућности транспорта робе дуж Сјеверног морског пута. Вриједност сировина на Арктику процјењује се на 30 хиљада милијарди долара.

Због тога се све чешће из Вашингтона чује да тек предстоји борба за тај регион и да би он могао да постане зона "војних напетости и конкуренције".

Експерти наводе да су САД на Арктику инфериорније од своја два конкурента Русије и Кине, и по свом потенцијалу, и технолошки, а неки амерички медији истичу да су "САД ту битку већ изгубиле".

- Рећи ћу нешто страшно. Чини ми се да ће Арктик бити "Блиски исток" 21. вијека. Борба за Арктик почеће глобалним загријевањем, када се побољша приступ региону са најбогатијим природним ресурсима, а већина тог блага планете припада територији Руске Федерације. И "неочекивано" сви су схватили да је Русија у стању да развија тај регион, да ће Сјеверни морски пут функционисати, да ће истраживања почети и да је могућа експлоатација тих природних ресурса. Тако да је моћ́ Русије у наредним годинама загарантована. То очигледно забрињава наше тзв. партнере. То што говоре и да је Сјеверни морски пут ничија територија; први пут су дозволили себи да на тако дрзак начин говоре о нашој територији. То је као да су рекли да је пут Москва-Петербург ничији - рекао је руски политиколог Игор Шатров.

Он је подсјетио да је ради заштите јединствене природе сјеверне поларне зоне створен међународни форум Арктички савјет, чије су чланице, између осталих, и Русија и Сједињене Државе, али да Американци не нуде сарадњу Русији.