latinica  ћирилица
23/02/2019 |  15:59 ⇒ 24/02/2019 | 07:49 | Аутор: РТС

Хаос у Венецуели - камион у пламену, жртве на граници са Бразилом (ФОТО)

Камион из конвоја који покушава да унесе хуманитарну помоћ у Венецуелу гори, преноси "Ројтерс". Мадуро прекинуо све односе са Колумбијом. Медији наводе да има жртава на граници са Бразилом.

Венецуеланска телевизија објавила је видео-снимак на којем се види камион у пламену, као и облак тамног дима изнад њега.

Масе грађана су почеле да узимају пакете са хуманитарном помоћи из другог камиона у конвоју. 

Раније данас војска је употријебила сузавац у близини границе са Колумбијом против групе људи који су покушали да пређу у ту сусједну земљу како би тамо радили, навели су очевици.

Истовремено, дошло је до сукоба гарде и масе незадовољних грађана и на граници са Бразилом, у граду Санта Елена де Ујарен. Како наводи Би-Би-Си, цитирајући локалне медије, два мушкарца преминула су од посљедица рањавања.

Предсједник Венецуеле Николас Мадуро у међувремену је рекао да прекида све односе са сусједном Колумбијом. Такође, избацио је и колумбијске званичнике из амбасаде у Каракасу. 

- Немам више стрпљења. Не можемо више да поднесемо да територија Колумбије служи за нападе против Венецуеле. Због тога сам одлучио да прекинем све политичке и дипломатске односе са фашистичком владом Колумбије - поручио је Мадуро.

Стање на венецуеланским границама врло је критичко јер масе људи покушавају да напусте земљу у којој је криза ескалирала претходног мјесеца.

Више стотина хиљада људи, процењује се и до милион, напустило је ову латино-америчку земљу "трбухом за крухом" пошто су јој САД увеле санкције. 

Криза у Венецуели довела је и до још дубље глобалне поларизације пошто је Вашингтон пригрлио своје савезнице – већину западних земаља – да се успротиве Мадуровом режиму, док се Русија, Кина, Турска оштро противе америчком интервенционизму и самопроглашеном предсједнику Хуану Гваиду.