latinica  ћирилица
25/02/2019 |  19:25 ⇒ 19:58 | Аутор: РТРС

Мјештани семберских села забринути због миграната

БиХ се налази на рути којом мигранти иду са Блиског истока ка Европској унији.

Тренутно их је према процјенама надлежних око 3.000, а са топлијим данима очекује се нови талас. Највише избјеглица долази из сусједне Србије, па су самим тим Република Српска и мјеста у пограничном дијелу највише изложена.

Мјештанин Амајлија код Бијељине, Предраг Лукић каже да је недавно у свом дворишту затекао групу од 11 миграната. Показујући њихова документа која су бацили у дворишту, каже да му није било свеједно када их је затекао.

Исто је и са становницима осталих мјеста у Семберији. У Јањи кажу да је једно вријеме то била свакодневница.

Према подацима полицијских управа Бијељина и Градишка, у току ове године забиљежено је 158, односно 227 миграната, што је значајно повећање у односу на исти период претходне године. Надлежни кажу да је ситуација под контролом и позивају грађане да мигранте пријаве полицији.

- И до сада смо то добро радили у сарадњи са грађанима, поготово са становништвом на обали ријеке Дрине и Саве - рекао је Жарко Ћосић начелник ПУ Бијељина.

Бојан Шкорић начелник ПУ Градишка навео је да безбједност грађана није угрожена ни на један начин.

- Ми јесмо евидентирали два кривична дјела у претходном периоду која су почињена од стране миграната, али неке друге околности су довеле до тих кривичних дјела - сматра Шкорић.

Из Координационог тијела Владе за праћење миграната, кажу да су људи који улазе у Српску под надзором, и да се максимална пажња посвећује безбједности грађана.

- Разговарао сам са тим мигрантима. Једна ствар која је мени запарала уши јесте да ти људи перфектно говоре енглески, да има и доста школованих људи, међутим исто тако ме је забринуло да они не намјеравају да оду из БиХ - истакао је Милош Стевановић члан Координационог тијела Владе Републике Српске за праћење кретања миграната.

То у великој мјери показује да су наше стрепње оправдане, и да постоји велика опасност да се овдје промјени демографска структура.

Стевановић је истакао да Република Српска остаје предана томе да не прихвати мигранте, прије свега јер нема могућности, не жели било какву помоћ ЕУ која је усмјерена на изградњу мигранстких кампова, а основни задатак је заштита домаћег становништва.