latinica  ћирилица
28/02/2019 |  11:10 ⇒ 19:31 | Аутор: РТРС

Брнабић - Вишковић: Година инфраструктурног повезивања Србије и Српске (ФОТО)

У Београду је одржана конференција за новинаре предсједнице Владе Србије Ане Брнабић и предсједника Владе Републике Српске Радована Вишковић.

Премијерка Србије Ана Брнабић истакла је да је данас одржана 10. јубиларна сједница влада Српске и Србије.

- Драго ми је што ове сједнице постају све чешће - истакла је она.

Брнабићева је навела да Србија и Српска у економији биљеже константан раст робне размјене, те додала да циљ сједница двије владе јесу инвестиције Србије у Републику Српску.

- Друга важна обавеза је улагање у саобраћајну инфраструктуру. Завршавамо договоре о траси ауто-пута Београд - Сарајево - поручила је премијерка Србије.

Истакла је да је ова година значајна за инфраструктурно повезивање Србије и Српске.

- Србија је највећи инвеститор у Српској када су у питању телекомуникације и банкарски сектор. Такође, улажемо у саобраћај и инфраструктуру, а посебно бих истакла примјер моста Љубовија-Братунац. Премијер Вишковић ми је рекао да је 7. марта расписан тендер и да ће након тога мост коначно бити отворен - рекла је Брнабићева.

Она је најавила, да ће Србија наставити и у овој години са инвестицијама у Српску и донацијама које су од 2014. године износиле 21,75 милиона евра.

- Сваке године је то било све више и договорили смо да и у 2019. години наставимо са овим трендом - рекла је Брнабићева.

Према њеним ријечима, то ће бити добро и за раст бруто друштвеног производа и за грађевинску оперативу, како у Србији, тако и у Републици Српској.

- С тим у вези ја очекујем и свакако ће мој фокус, заједно са Министарством енергетике, бити да што пре реализујемо ове три хидроелектране - рекла је она.

Брнабићева је навела да је од великог значаја и инфраструктура, гдје је до сада много урађено.

Навела је да је од новембра три пута била у Републиџи Српској, што довољно говори о специјалним везама. Истакла је да ће након што је отворено Конзуларно представништво Србије у Требињу, оно бити отворено и у Дрвару у наредних неколико мјесеци.

Ана Брнабић, предсједница Владе Србије (Фото: РТРС)

Премијер Српске Радован Вишковић захвалио је на помоћи коју је Србија упутила грађанима Републике Српске.

- Грађани Републике Српске знају да цијене улагања Србије. Надам се да ће и у наредном периоду наша сарадња ићи узлазном путањом - поручио је он.

Вишковић је истакао као значајан договор за Србију и Српску улагање у енергетски сектор у горњем току ријеке Дрине кроз изградњу три хидроцентрале укупне снаге око 200 мегавата и процијењене вриједности инвестиција око 450 милиона евра.

Радован Вишковић, предсједник Владе Републике (Фото: РТРС)

Вишковић је захвалио Брнабићевој и предсједнику Србије Александру Вучићу за помоћ коју је Србија упутила Српској, прије свега њеним грађанима, те навео да је значајан дио тих пројеката и донација усмјерен и у локалне заједнице у Федерацији БиХ гдје претежно живи српско становништво.

Он је истакао да грађани Српске то знају да цијене, јер је то новац пореских обвезника Србије и да је то један од начина повезивања.

Вишковић је оцијенио да је битно што ће сарадња Српске и Србије у наредном ићи значајно ићи већом узлазном путањом, при чему се прије свега мисли на пројекте у области енергетског сектора.

Премијер Српске је истакао да је и за Републику Српску и за Србију значајан капацитет у горњем току Дрине, односно изградња три хидроцентрале, укупне јачине 200 мегавата и процијењене вриједности инвестиције око 450 милиона евра.

Вишковић је рекао да је Влада Српске у врло кратком року спровела све процедуре, додијелила концесије, као и да су одржане сједнице сталног комитета за енергетику Српске и Србије.

Он је истакао да су се двије владе на данашњој сједници сагласиле да пројектима изградње хидроцентрала на горњем току Дрине Фоча и Паунци придруже и трећу - Бук Бијела.

- Ово је на обострано задовољство и са посебним одушевљењем дочекано у Републици Српској да заједно са Србијом улазимо у инвестиције - рекао је Вишковић.

Он је истакао да се у Републици Српској, односно БиХ, о пројекту Бук Бијела говори посљедњих 50 и више година, и да са подозрењем гледало, при помињању тог пројекта када ће почети да се ради, а не само прича.

- Надам се да смо данас дошли у позицију да ћемо Влада Српске и ја учинити све да убрзамо процедуре са формирањем мјешовитог холдинга, односно заједничког предузећа и свих правно-формалних ствари - рекао је Вишковић.

Он је изразио наду да ће половином ове године извођачи бити уведени у посао и да ће почети припремни радови.

- Циљ Владе Српске је да се што прије крене у ту инвестицију, да док радимо припремне радове и главни пројекат за Фочу и Паунце, имамо за Бук Бијелу документацију и сређене имовинско правне односе, да брзо кренемо у реализацију тог пројекта - рекао је Вишковић.

Он је оцијенио да ће то бити значајно за повећање БДП и енергетске сигурности и Републике Српске и Србије у наредном периоду.

Вишковић је подсјетио да је и прије два дана усаглашена будућа траса ауто-пута Београд-Бањалука и Београд-Сарајево, што ће бити кружни прстен од Београда према Рачи, Бијељини, Брчком, Добоју до Бањалуке, с тим што ће у Лончарима бити веза према Тузли и Сарајеву, а преко Романије, Вишеграда, ка Ужицу до Београда.

- Пратећи оно што Србија ради у својој инфраструктури и намјери да гради путеве према Шапцу и Лозници, и Република Српска је већ у фази израде техничке документације за изградњу пута од Зворника према Сокоцу, што ће бити попречна веза за тај прстен ауто-пута - навео је Вишковић.

Када је ријеч о сарадњи у намјенској индустрији, Вишковић је рекао да је она више него значајна за предузећа из Републике Српске као што су Орао, Зрак, Космос, која се тиме баве, а који су значајни и за Србију.

Вишковић је рекао да је данас договорено да се већ у току марта интензивније крене у разговоре, како би се ријешила и та питања, а прије свега да се не дозволи да намјенска индустрије Српске и даље пропада.

- То су веома значајни капацитети, имамо стручну радну снагу и ако је сада не искористимо, питање да ли ћемо моћи у будућем периоду. Људи су главни ресурс и морамо их искористити, како би и у будућости та предузећа значајно боље фунцкионисала - рекао је он.

Вишковић је још једно захвалио за досадашњу помоћ и сарадњу коју је Србија пружала Српској не само финансијски, него и на свим плановима.

- Надам се да ћемо и убудуће имати више него коректну сарадњу - рекао је Вишковић, који је захвало свим министрима Србије и Српске, уз наду да ће у својим ресорима правити сарадњу која ће бити од обострану користи и за Србију и за Српску.

Он је подсјетио да се са Брнабићевом састао већ пети или шести пут, а да још није дошао до својих сто дана Владе, те да је јасно о каквој врсти сарадње се ради и да је сигуран да ће та сарадња бити настављена и у наредном периоду.

Претходно је одржана заједничка сједница двије владе на којој је разматрана реализација закључака са 9. заједничке сједнице влада Српске и Србије која је одржана у Требињу у августу прошле године.

Разматрана су и актуелна питања у вези с међусобним односима у периоду између двије сједнице.

Сједници је претходио састанак премијера Србије Ане Брнабић и Републике Српске Радована Вишковића, као и билатерални састанци министара двије владе.

Састанак Брнабићеве и Вишковића (Фото: РТРС)

 Састанак министарке Наталије Тривић (Фото: РТРС)

Састанак министарке Соње Давидовић (Фото: РТРС)

Састанак министарке Зоре Видовић (Фото: РТРС) 

Састанак министарке Сребренке Голић (Фото: РТРС)

Потписано је више споразума о сарадњи у различитим областима.