latinica  ћирилица
03/03/2019 |  12:24 ⇒ 14:58 | Аутор: СРНА

Кошарац: Власт се саставља од изборних побједника

Предсједавајући Клуба посланика СНСД-а у Представничком дому парламента БиХ Сташа Кошарац изјавио је да сви у БиХ имају уставну и законску обавезу да поштују чињеницу да је српски народ у Републици Српској великом већином подржао политику Милорада Додика и СНСД-а и да је управо тој политичкој странци и њеним коалиционим партнерима дао мандат да у наредне четири године представљају Србе и Републику Српску у заједничким институцијама БиХ.
Сташа Кошарац - Фото: РТРС
Сташа КошарацФото: РТРС

- Наша политика је политика војне неутралности, чиме у потпуности пратимо политичке ставове Републике Србије у овој области. Ми никада нећемо дозволити успостављање НАТО границе на Дрини, што смо потврдили и у Народној скупштини усвајањем Резолуције о војној неутралности Републике Српске. Тај став такође треба да се поштује и он не може бити предмет било каквог условљавања - истакао је Кошарац у изјави за Срну коментаришући изјаву бошњачког члана Предсједништва БиХ Шефика Џаферовића да је усвајање и достављање "Годишњег националног програма за НАТО" услов за именовање кандидата СНСД-а за предсједавајућег Савјета министара.

Према његовим ријечима, никада нико у дејтонској БиХ није на било који начин условљавао именовање предсједавајућег Савјета министара.

- Ми бисмо СДА и, поготово, Шефику Џаферовићу, чија је ратна прошлост више него упитна, могли поставити на десетине сличних услова, али смо свјесни да су они воља бошњачког народа на изборима коју ми не можемо промијенити. Власт у заједничким институцијама се саставља од изборних побједника у Републици Српској и Федерацији БиХ и постојање већине у парламенту БиХ за потврђивање именовања предсједавајућег и министара у Савјету министара треба да буде једини услов за успостављање ове институције - поручио је Кошарац.

Он је упозорио да вишемјесечно нефункционисање институција БиХ већ сада наноси озбиљну штету и Републици Српској и Федерацији БиХ, гдје одређени пројекти морају да чекају на одлуке са заједничког нивоа власти.

- Расуло и нерад у заједничким институцијама БиХ штетно је за све грађане, а одговорност је искључиво на СДА, која условљавањем избора предсједавајућег Савјета министара рјешава своје унутрашње политичке проблеме и проблеме успостављања власти у Федерацији БиХ и појединим кантонима. То је потпуно неприхватљиво и то грађани треба да знају - рекао је Кошарац.

Он је позвао министре у Савјету министара у техничком мандату да поднесу оставке и на тај начин спријече доношење нелегитимних одлука које нису у складу са вољом грађана исказаном на изборима.

- Свака одлука министара у техничком мандату, укључујући и бројна страначка запошљавања, биће преиспитана и у огромном броју случајева стављена ван снаге - поручио је Кошарац.